Pregnancy Progress. will try to record every visit to the Clinic here

:-

12th checkup: 27 Oct 2011

– berat aku: X kg + 7.5 kg (bertambah 1.5 kg dari last checkup)

– Usia Kandungan: Week 33

– sepatutnya aku pegi checkup esok (29hb Oct), tapi masalah rasa nak pitam blackout aku tu makin menjadi2 minggu ni. so pegi je terjah doktor

– sadly, selepas amek ujian darah, aku ade condition ini.

– so doctor prescribe iron, and pesan banyakkan makan daging merah sket.

– seb bek aku mcm beriyer2 explain kat doctor tu, sebab seingat aku time icad dulu, takde pun macam ni.

– tengok la lagi dua minggu, arap2 ade perubahan =)

– baby now is 1.8 to 1.9 kg.

11th checkup: 15 Oct 2011

– berat aku: X + 6 kg

– usia kandungan: 31 week

– masa ni sedey sket sbb nek 500 gram je. aku risau gak baby kecik. alhamdulillah, berat tu sumer pegi kt baby. kalau last checkup dia 1.1kg, now dia 1.6 kg.

– doctor cakap masih kecik dari average baby, tapi at least, kt kertas result tu da tak highlight guna warna red ink dah.

– aku bagitau doctor lately ni aku selalu rasa nak pitam and blackout. doctor just take note. mgkin normal kot mcm tu..tah la.

10th checkup: 1 oct 2011

– berat aku: x + 5.5 kg (doc ckp, bese org, 2 mggu nek 1 kg je. Aku nek 1.5 kg, haha)

– usia kandungan: 29 weeks

– baby masih kecik dr spatutnya =c mak dia je gemok. Baby baru 1.1 kg

– risau gk aku. Tp doc ckp yg len2 sume ok. Plg pnting, blood flow to baby ngn air dlm rahim cukup

– and result gula ok! yeay, no more kencing manis 4 2nd pregnancy, hehe

9th Checkup: 17 Sept 2011

–  Berat aku: X kg + 4 kg

– Usia Kandungan: 27 weeks

– Baby tak tutup kaki da, and doctor ckp baby ialah gegirl~

– amik darah and minum air gula..yucky~ result gula tau lagi 2 minggu

– doctor kata da mula start checkup 2 minggu skali da. so next appointment adelah lagi 2 minggu instead of 1 month, hihu

8th Checkup: 20 August 2011

– Berat aku: X kg + 3 kg (em..nampaknya bulan pose ni berat x dpt bertambah pesat)

– Usia kandungan: 23 weeks

– Baby sehat walafiat..tapi frust…baby masih tutup kaki…. =c

– Aku cirit birit makan ubat duphalac tu (refer 7th checkup), hilang kesah nak lembutkan tinja, jd cirit terus. so td doctor tuka dengan ubat fiber yang lebih natural, Fybo Gel

7th Checkup: 6 August 2011 (adhoc checkup)

– Berat aku: baru 1 week. jadi lom sempat bertambah. masih X kg + 3 kg

– Usia kandungan: 21 weeks

– doctor tak check baby pun, just tanya, baby gerak aktif tak. adhoc checkup sebab ni 1st week of ramadhan. aku kekurangan air sampai sembelit. hehe…doctor bagi ubat nama duphalac kot. ubat minum yang manis untuk melancarkan yak2.

6th Checkup: 30 July 2011

– Berat aku: X kg + 3 kg (naik 2 kg dari last checkup…sob2)

– Usia kandungan: 20 weeks

– Doctor buat thorough checkup, segala jantung, tulang belakang, kidney, otak apa sumer dia check. alhamdulillah, doktor ckp baby sehat walafiat.

– satu je tak dapat double confirm, jantina. baby tutup kaki~~. muka pun dia tutup.. hehehe..pemalu anak mama ni.

5th Checkup: 24 June 2011

– Berat aku: X kg + 1 kg. masih lom bertambah dari last checkup

– Usia Kandungan: 15 weeks

– Result pap smear: okay. takde pape yang abnormal

– Progress baby, seiring sepatutnya, alhamdulillah

– Doctor da bagitahu jantina baby, tapi aku rasa cam baby cenonet lg time ni, so tak nak percaya dulu

4rd Checkup: 10 June 2011

– Berat aku: X kg + 1 kg. uwaaaaa…dalam masa 2 minggu je da gemok 1 kg? pasti adelah hasil balik melaka minggu lepas and makan macam2 tak ingat dunia!!!

– Usia Kandungan: 13 weeks

– Result darah last 2 weeks da keluar. semua ok, melainkan aku ni rupenyer takde antibodi terhadap hepatitis. lepas beranak sok doktor suruh amek injection

– amek pap smear. result tau dalam seminggu lagi.

– despite of the bleeding, baby sehat. progress seiring sepatutnya.

3rd Checkup: 28 May 2011

– Berat aku: da kembali jadi X kg. lega sket rasa. takde la terbazir banyak mana makanan aku makan tu nampaknya.

– Usia Kandungan: 11 weeks

– Amik darah sket tadi tapi result tau masa 4rd check-up

– baby sehat and progress tumbesaran pun seiring ngan usia kandungan

2nd Checkup: 30 April 2011

– Berat aku: X kg – 0.5 kg (sebab asek muntah je ah ni, tensi betul)

– usia kandungan, 7 weeks

– tuka doctor kepada Dr Clarence, Columbia Asia

– da nampak jantung, and da dengar heart beat, alhamdulillah

1st Checkup: 9 April 2011

– Berat aku: X kg

– Usia kandungan, 4 weeks

– Ukuran Panjang Baby (tak dapat ditentukan), tapi panjang encik kantung ialah 9mm

0 Responses to “Pregnancy Progress”



  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers


%d bloggers like this: