Amalan Time Mengandung

this entry is dedicated to aimi:

1) Masa pregnantkan icad dulu, doa dari page ni (doa yang 1st sekali tu) yang selalu aku amalkan. tapi atas kelemahan diri sendiri, besenyer aku baca yang dalam bahasa melayu nyer je, plus senang sket nak apal.

2) surah2 pilihan yang lazim terkenal untuk ibu2 pun elok di amalkan. dulu time aku pregnant, ada beli CD surah2 ni untuk pasang dalam kereta. tapi lepas icad lahir, last aku nampak aritu, macam da jadi piring terbang icad -_- bukak2 cover CD, dalam tu CD lain….uwaaa..

3) tapi dalam beramal, aku percaya pada konsep DUIT (doa, usaha, istiqamah/berterusan, tawakal) dan jugak konsep amalan yang sedikit, tapi berterusan tu lagi baik dari amalan yang besar tapi tidak tetap.

4) sebab tu even masa pregnant, dalam membaca al-quran, aku lebih suker istiqamah surah2 yang da biasa baca before pregnant. once in a while, bila kelapangan masa, baru aku baca surah2 lazim untuk wanita pregnant.

5) so katakan aimi, jenis ari2 baca yasin, surah al-waqiah, ar-rahman atau lain2 surah lazim, continue je =) da selesai bacaan2 biasa, baru la tambah ngan surah2 lazim ni (ade mention kat website point number 1 td)

6) dalam berdoa pun sama. doa yang da biasa baca/apal ari2 selepas solat tu, teruskan aje, dekat ujung2 doa tu, baru tambah doa khas untuk kandungan.

7) biasa time pregnant, memang emosi kan. so dengan berzikir (mengingati Allah) je hati akan tenang. so zikir ape elok amalkan? ade macam2 pendapat, rasa kalau google pun, macam2 zikir keluar.

8) so once again, aku lagi prefer amalkan zikir yang da selalu baca. as simple as ‘Ya Allah’ pun bagus. yang penting mengingati Allah. kurang sket mulut nak sebut benda2 tak elok.

9) tapi zikir amalan aku sekarang ialah ‘Hasbiyallahu wa ni’mal wakil’. yang ni kalau leh aimi carik ejaan jawi dia yer, baru bacaan betul sket. maksud dia lebih kurang ‘cukup lah Allah bagi ku, dia lah sebaik2 penjaga’.

10) bila aku baca zikir ni ade satu rasa pasrah dan tawakal, macam2 mana kita usaha pun (sama ada untuk jaga kandungan kita or lain2 pekerjaan), ketentuan terakhir ialah Allah jugak, dan dia lah sebaik2 penjaga. mudah2 an kandungan kita pun selamat terpelihara

11) kembali pada konsep DUIT tadi, Doa da sudah, tapi doa je dopopat jam pun takleh, kene la tambah dengan Usaha jugak. then lepas tu…istiqamah, teruskan doa dan usaha ni dengan consistent.

12) usaha di sini macam2 la, pegi check-up doctor tu pun usaha, makan folic acid, multivitamin tu pun usaha, makan benda2 yang baik masa pregnant ni pun usaha, senam2 ringan pun usaha, jaga mulut, jaga kemarahan, tu sumer pun usaha.

13) apa yang aimi tahu baik untuk aimi and baik untuk baby dalam perut, buat aje. mana2 yang perlu avoid, cam 2nd hand smoke sumer, stress melampau, kalau leh avoid, avoid. itu pun usaha

14) finally, yang paling penting tawakal. berserah sepenuhnya. kalau kita da usaha sedaya upaya, da berdoa, tapi end result masih tidak best, itu sumer kententuan Tuhan =) tapi lagi menyesal kan, kalau memang kurang doa, kurang usaha, lepas tu end result konpem2 la tak best

15) apa2 pun, semoga tabah *hugs*. aku pun tengah menabahkan diri ni. rasa cam selang seminit mmg rasa nak g pukul orang (emo2), haha. nak2 bila tengah2 mabuk pashtu ada orang plak datang duk sblah dengan bau2an yang memeningkan, lagi rasa nak silambam. tapi sabaaaar jugaakk.. hopefully, baby pun dapat jadi orang penyabar.

ok mi, itu aje! ini cuma opinion aku je =) kalau nak sebut amalan ibu mengandung ni, orang leh buat buku tebal cam kamus kot. start dengan benda2 mudah, lepas tu leh la gradually increase, insyaAllah.

7 Responses to “Amalan Time Mengandung”


  1. 1 Aimi April 25, 2011 at 11:39 am

    OMG jamie! ni dh cukup baik utk aku ni. Good info. Senang hati aku bace blog ko. Mcm ko ckp la. Kadang2 tu surah2 panjang nk bace selalu x terbace gk aku. Tp aku pasang je kt laptop. Sambil dengar2 tu sambil buat kerja. huhuhuhu

    zikir aku bace la jugak yg mane2 aku dh slalu bace.

    thanks bnyk bnyk jamie. great2 post. aku akn simpan post ko nih. huhuhuhu. *hugs*hugs*hugs*

  2. 4 [re-arrange] April 27, 2011 at 11:27 am

    aaaaa aku takleh nk hug!๐Ÿ˜› ahahahaha. congrats weh kat korg berdua. jamie, aku br tau ko mengandung lagi. wuiyooo makin byk siot anak2 itisjan03. like2~~๐Ÿ˜€

  3. 5 beluncas April 27, 2011 at 11:25 pm

    Fad: aaaa, hug bertiga! Aku-ko-aimi

    Adek: virtual hug xper =p tq dek! Byk pulak baby itis due ujung thn neh


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers


%d bloggers like this: