Summary of Gold Coast Trip

How do you do justice to a wonderful 5-day trip in a short blog entry?

You can’t 🙂

For those interested to read ‘Novel’ entry of my visit, day-to-day details, you may click on the tab “Gold Coast Trip” above (tapi update still in progress. akan upload sikit2. Gambar2 pun dalam tab tu nanti)

Here, I will try to summarize the trip.

(kenapa tiber2 cakap omputeh? Haha)

Sebelum pergi gold coast, memang kitorang banyak buat research dulu (eleh, google je pun, research kunun =p ). Bila baca2 experience orang, tak semua leh apply straightaway untuk diri sendiri. And tak sumer tempat yang orang len visit tu, kami mampu cover semua atau berminat nak cover.

Ini la gunanya planning. Once kat sana, mungkin plan akan berubah or lari, tapi at least kalau ade better preparation, tak la panic sangat.

Terima kasih once again to azlin tee, fuzz and fatin liyana yang suda bese ngan aussie untuk sumer tips anda.

Kami duduk dekat surfers paradise. Aku leh simpulkan tempat ni sebagai heart of gold coast kot, sebab paling sibuk and develop and ramai tourist. Pantai2 kat gold coast (bukan limited to surfers paradise je) memang sumer cantik and bersih. Ada pantai berombak sesuai untuk surfing, ade yang aman and tenang, sesuai untuk small children, yang penuh kapal2 and boat pun ada.

Theme park yang main je ade 4. Tapi memandangkan tak dan kot nak cover semua theme park, kitorang pegi kat warner bros movie world je. Memandang kan aku tak penah sampai universal studio mahupun Disneyland mana2, so tak dapat la aku nak compare2 kan. Tapi personal experience, memang aku sangat enjoy kat sini! Aku berharap aku berani sket untuk cuba sumer roller coaster ride, tapi baru nek Scooby ride pun da takut tahap tak leh jerit, haha.

Harus la wajib jugak nak pegi tengok koala and kangaroo. Dekat gold coast, ade dua tiga jugak tempat2 leh tengok koala2 ni, tapi kami pilih untuk pergi ke Currumbin Wildlife Sanctuary. Selain daripada dua binatang tu, ade menatang2 len gak, aneka burung2, dari yang kecik2 ke besar2 cam helang, owl, reptiles, echidna etc. aku rasa, cam mampu je kalau nak jalan kaki keliling park ni, tapi kalau malas, ade jugak train dalam selang masa setiap 15-20 minit around the park.

Tempat shopping pun banyak. Yang main ialah pacific fair and harbor town (kalau kat gold coast). Dari segi kelawaan mall, aku lagi prefer pacific fair. Tapi harbor town pun ramai orang sebab jual barang factory outlet. Kebetulan time kitorang kat sana, ade sale plak kat semua tempat shopping. Tapi memandangkan main agenda ialah bukan shopping, jadi kitorang pun window shopping je la =p

Ade banyak jugak pilihan untuk pencinta alam semulajadi. Kot2 jenis suka tengok pemandangan indah2, boleh la venture jauh sket dari kawasan pantai, ke kawasan tanah tinggi and national park di gold coast. Ade a few options la plak, rasanya bese yang famous ialah tambourine mountain. Tapi kitorang bajet bagus nak tengok tempat len la sket, so pergi ke springbrook national park and natural bridge national park.

subhanAllah, memang cantik tempat2 ni. Walaupun jalan nak pegi sana rasa scary je sket. Ala2 jalan nek fraser hill gitu. Jalan yang two-way pun rasa sempit da, kadang2 tu memang trus jadi one lane. Time ni saja tutup aircond and bukak tingkap, nak rasa udara fresh mountain. On the way balik plak, kitorang ikut jalan len, sebab cam tobat gitu nak lalu jalan tadi, plus jalan lain ni, dpt tengok countryside dekat gold coast. Haih, kawasan kampong dorang pun cantik, rasa cam leh convert jadi resort trus gitu.

Last but not least, kitorang pun turut pergi ke Brisbane. Sejam je perjalanan dari gold coast ke Brisbane, so ape salahnya kan, bila lagi nak pegi. Brisbane memang Bandar besar, bandaraya la kot. gold coast kirenya kawasan cenit cenonet je la nak compare dengan Brisbane.

Cantiknya Brisbane =c rasa emo kenapa Malaysia tak boleh banyak bangunan2 cantik camni, and still remain bersih. Cuma agak hampa sket, sebab area south bank yang famous untuk man-made beach tu, under construction plak. Mungkin after effect of banjir besar itu hari. Dekat sini, lepas parking, kitorang jalan kaki je round2 and jugak naik boat kecik menyusur sungai dia (similar cam system bus stop kita tapi pakai boat and ferry).

So itu la summary of gold coast trip =) poket memang kering sket la. So mungkin itu je la big trip kitorang for the year, wahaha. Kene kumpul duit balik dalam bank. Tapi kenangan manis ni, insyaAllah ingat sampai mati.

2 Responses to “Summary of Gold Coast Trip”


  1. 1 fananina April 3, 2011 at 10:48 pm

    jamie..kumpul duit pegi prague…kau akan rasa kau hidup dalam kartun disney…lawa gile!!! terasa diawang-awangan…

    p/s aku tgh kumpul duit nak g paris/italy😀


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers


%d bloggers like this: