Diet Sihat Memerlukan Keazaman Tinggi -_-

sebagai usaha berterusan daripada “diet entry ni”, aku telah mengamek ujian darah dan urine untuk mengetahui status kesehatan diri.

yang paling aku nak tau ialah kandungan gula dalam darah. alhamdulillah, kandungan gula dalam range normal. lega sikit rasa.

kolestrol bagaimana pun agak tinggi melebihi normal. cuma aku happy, sebab 3 tahun dulu masa aku amek blood test, kolestrol jauh lebey tinggi. skrg walaupun tinggi jugak, tapi byk turun dari 3 tahun lepas. doktor cakap, walaupun kolestrol jahat aku tinggi, tapi kolestrol baik pun tinggi gak.

cuma ada sesuatu from urine test yang agak merunsingkan. doktor cakap, tak ade ape  nak dirisaukan, sebab kadang2 result tu tak ade la accurate sangat. so dia advice aku repeat urine test, tapi tiber2 da ‘peot’ plak skrg. mybe next week la kot aku pegi repeat lagi.

skrg ni concern lain aku ialah tentang ketahanan imunisasi aku ni. kerap sangat aku batuk and flu. kerapp… mcm selang dua minggu mcm tu. nasir aku tengok takde pun, sehat je manjang.

yang aku sedey tu, icad pun sama. asek batuk and flu. macam berulang2 and kerap. adekah dia mendapat genetik mak dia yang teruk ni? =c

aku da tak buy the idea yang sebab dia kejap je breastfeed so sebab tu selalu sakit. aku da witness tengok anak kawan aku yang menyusu badan seminggu je tapi sehat walafiat berganda2 dari icad. aku jugak da witness anak kawan yang lain, yang da setahun lebey masih menyusu badan, tapi kerap jugak demam2.

aku lebey percaya mesti sebab icad menurun ketahanan badan aku yang lemah sebab tu dia pun selalu sakit =c

(oh, icad tak berjangkit batuk daripada aku, bese dia yang akan batuk and flu dulu, pastu dua tiga ari kendian aku menyusul. haha, aku plak yang lagi lemah dr anak kecik)

tapi sepanjang minggu ni, usaha diet sehat kurang manis agak fail sikit. sebab tiba2 rasa nak buat cheese cake. da dua kali buat untuk minggu ni je -_- abes dalam rumah ade aku and nasir je nak abeskan, mak aii… agak2 kalau pegi test lagi, fail tak gula aku, hahaha.

lepas tu terjmpa plak kedai jual bahan2 nak buat kek. kedai tu kecik cenonet je, tapi mcm ada semua. impress aku. and abes la, mesti lepas ni asek nak pegi situ je…aaaaaaaaaaaaa….ya Allah, kuatkan semangat aku tuk terus berdiet sehat. tak nak gula tinggi lg T_T

2 Responses to “Diet Sihat Memerlukan Keazaman Tinggi -_-”


  1. 1 Klise November 23, 2010 at 9:13 pm

    Apa kata lepas wat ciskek tu ko courier Kat kl Tuk aku abeskan

  2. 2 beluncas November 24, 2010 at 9:20 pm

    T_T ko tak habaq pun da tuka keje..cess cess.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers


%d bloggers like this: