Another False Alarm & New Diet Resolution

tak lama dulu, dalam entry yang ini “https://beluncas.wordpress.com/2010/05/09/my-first-mothers-day/“, aku pernah mention nak start berusaha untuk dapatkan icad adek bermula bulan 12 nih.

lepas tu, aku ade perubahan hati lagi, aku target, by december 2011, baru aku nak adek icad keluar, so mgkin aku kene berusaha dalam awal tahun 2011.

tapi lepas tu..dalam 2 3 minggu lepas ade false alarm. masa belum konfem, sama ada batul ke tak pregnant tu, rasa macam2:

– panik

– tekejut

– saspen

– risau

– bedebar

nak memburukkan keadaan, selama seminggu dr tarikh saspen sumer ni, aku tak dapat nak singgah kedai pun tuk beli pregnancy test kit, sbb nasir sibuk sangat masa tuh, balik petang dia drive hanta aku ke rumah then pegi opis balik.

tapi ahirnya bila telah konfem tidak ade baby cumil dalam perut, aku rasa:

–  kecewa tahap tak boleh describe. lagi teruk kecewanya masa first false alarm dulu: “https://beluncas.wordpress.com/2009/10/18/random-updates/

– time ni aku sedar, mgkin sebenarnya aku pun secretly hoping to get pregnant again, cuma aku yang tak sedar =) tak apalah, tak lama lagi, ade lah rezeki tuh.

so kesimpulan, mgkin aku kembali ke planning asal, target aku skrg…by ujung tahun 2011, aku nak jugak bagi icad seorang adek. oleh kerana itu, dr skrg aku da kene start diet.

hoh, diet?

wahaha..diet secara sehat. sbenarnyer, aku diabetic masa pregnant icad dulu. cuma cam da 6, 7 bulan baru aku tau, pas amek blood test. doktor bintulu ckp, gula dalam darah aku melebihi normal.

pastu dia suruh aku g check darah yg stiap 2 jam tu. giler apa, pagi kene gi klinik, kul 10 pegi lagi, 12 tghari pegi lagi and so on smpai malam. tujuannya tuk konfemasi yg lebey lanjut. jd sbb aku rasa tu idea gile dan buang masa, aku pun x pegi, hohoho.

masa sampai melaka, doktor melaka tekejut, sbb aku x penah gi check darah further. sebab itu la aku kene induce dua minggu awal. memandangkan doktor tak tau kondisi aku yg konfem macam mana, dia assume the worst je. dia cakap:

‘compare dengan orang yang ade darah tinggi, mothers memang tak ade efek pape kalau dia diabetic. tp efek tu mgkin pada baby. banyak kes yang baby mati dalam perut tu sebab mak dia diabetic la.’

macam nak tergolek dog kat situ jugak. serius rupanya. mak aku pun mesti rasa nak sekeh2 aku time tuh.dalam pada baik aku pegi spital nak check-up bese je, trus kene masuk labor room, wahaha.

so pregnancy kali nih, before aku terpregnant, aku kene start jaga makan. tak bleh la sesedap rasa air gas, air manis, nasik lemak, nasik bese berpinggan2 macam masa pregnantkan icad.

klu da pregnant baru aku nak start diet, jawabnya susah la nak besekan diri. so far ok la, aku makan je macam bese. breakfast, lunch, dinner sumer macam bese, tp nasik aku sedang2 and cuba amik sayur bertimbun. in between pun aku kene makan sumting, sbb aku mmg stiap dua jam lapa. tapi aku cuba makan buah2, biskut oat, cereal etc.

donut ke ape sumer sesedap tu makan jugak. tp kurangkan, kurangkan, kurangkan. bagi aku, sumer benda kene buat bersederhana. kalau totally langsung tak amek, nanti mengidam sangat and lagi nak makan banyak.

masa last pregnancy pun, aku telah hilang sebatang gigi yer, hoho, gara2 tak mau minum susu. so dari skrg aku da start minum susu balik.

mujur la lepas je beranak tu, bila check darah balik, gula aku kembali normal. tapi aku tetap tak mau amek risk.

tapi aku wonder gak, icad keluar kecik je, 2.48 kg. bese orang cakap kalau mak dia diabetic, baby beso. tapi kecik2 pun, badan dia keras padat. dalam ati aku pikir ngan bangga ‘oo..ni padat hasil aku makan nasi lemak selalu kot’. haha, aku memang mak yang bengong.

so semoga diet aku berjalan lancar sehingga sampai aku pregnant nanti, semoga tak diabetic lagi and mudah2an kali kedua nanti tak kene induce da. aku teringin jugak nak tau tanda2 bersalin on time. and mudah2an 2011 aku ngan nasir di kurniakan cahaya mata lagi, aminn.

 

5 Responses to “Another False Alarm & New Diet Resolution”


  1. 1 ah November 1, 2010 at 12:53 pm

    berusaha mama icad dapatkan adik utk icad plak!! =D
    jammy, sile kongsikan family planning yg korg amalkna.. tp kalu men false alarm jek selalu nih.. mesti semulajadi kan? hihihi~

  2. 2 beluncas November 1, 2010 at 7:45 pm

    ngap2 cik puan ah, orang suh updet belog, dia gi updet twitter plak, ngap2 lagi.

    hehe..segan la plak nak bgtau family planning ape. tapi takper la, kite sumer adult. menggunakan ‘rumah kondominium’. ni atas nasehat member budak medik dulu (skrg da doktor). bagi dia, tak elok yang amik pil2 ke, implanon ke sebab mengubah hormon. IUD plak tobat seumur idup aku takmo, wahahah. doktor masukkan jari nak cek bukaan pun da rasa nak tendang muka doktor.

    tapi yang cara semulajadi (err..semulajadi ade banyak. aku assume yang dok kira2 bajet waktu subur pompuan tu la kan?) tu..member aku elok je smpai 3 org anak da. sbb konon2 nak semulajadi, sumer pun ‘eksiden’. jadi trus tobat jugak takmo ikut jejak langkah. hehehe

  3. 3 ah November 2, 2010 at 8:03 am

    kondominium mmg mujarab kot.. 2tahun seblm dpt aathif pon iols duduk lam kondo gak. hik hik..
    * betula mase dokter nk cek bukaan tuh lah rs cam plg seksaa..rs gak nk tendang muke dokter tp seb baek sempat behave.. kuikui.. jammy blk melake nnt bitau lah leh jupe icad🙂

  4. 4 beluncas November 2, 2010 at 8:02 pm

    haha..itu la. rasa nk tendang tp kene behave. kdg2 tertanya2 doktor ni tau ke tak sakit sebenarnyer dia check2 nih.

    boleh2. nnt klu dtg bintulu pun mai la nyinggah2 sini.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers


%d bloggers like this: