Yoshito Usui Dalam Kenangan

shin_chan_Logo

oh sedihnya…sudah beberapa hari nk tulis pasal benda ni, tapi terlupa.

kepada sesaper yg tidak tahu (or kemungkinan besar tak amik peduli pun, hehe), yoshito usui ialah penulis komik kesayangan aku, dik cerdas aka crayon shin chan. beliau telah pergi meninggalkan dunia ni pada pertengahan september yg lepas.

punca kematian dia agak menyedihkan bg aku. waktu tengah hiking dlm hutan, jatuh mati dr tebing tinggi.. mungkin lain ceritanya kalau dia terkena sakit kronik, and memang da terlantar dekat hospital. skurang2nya, dpt la kaum keluarga, sahabat handai dan para peminat dia ucapkan proper good bye.. =/

well, ajal maut di tangan tuhan. aku baru je beli komik dia yg paling latest, nombor 49. mmg da lama gilerr aku tunggu. siap gelak sorang2 dlm kapal terbang sambil baca (haha..sure mamat yg duduk sebelah aku rasa annoyed giler, dia tgh baca buku pe tah, academic la yg penting, aku plak bantai gelak kuat2).

tiber2 petang tuh, nasir yg tgh training kat KL call bgtahu news nih. dia ckp, sblum dia terlupa dia bgtau dulu. tekedu da aku. fes yang aku pikir… “sape nk sambung buat buku number 50?”… then baru terpikir…adekah tak akan ade lg sinchan selepas2 ini? =c

mengapa sincan sgt dekat di hati aku? walaupun byk unsur2 tak bermoral, contohnya panggil mak dia makcik tua or perempuan gemok, suka tunjuk bontot, suka mengorat perempuan cantik seksi etc2, tapi sincan laa yg buat aku ketawa selalu.

dlm gelak2, sincan penah gak buat aku nangis sekali! buku nombor berapa aku tak igt, tapi masa part, pakwe cikgu matsuzaka mati kene bom =c aku sedih, and siap berharap bila buku seterusnya, konon2 watak tu akan hidup balik and yang mati aritu just tersalah mayat or pape la.

and ade jugak pengajaran apeee (cewah, beking tak hengat). byk contohnya, tapi mls plak nk ungkit satu persatu, haha.

sincan jugak la antara benda utama persamaan aku dgn nasir yg kitorang fes2 sekali discover. sape2 pun bleh ckp dia minat, tapi aku leh nilai tauu sape peminat sejati, haha. kdang2 leh gelak gila2 just bila salah sorang start story.. “igt tak time sincan bla bla bla…”.

to all shin chan’s kipas susah mati, kematian yoshito usui adelah satu kehilangan besar pastinya. aku sangat2 terkilan, tapi keluarga dan sahabat beliau lagi la seribu kali terkilan. haishh~

p/s: asek unsur sedeih je entry aku sejak dua menjak nih, haha. takper, nanti aku updet2 benda2 gembira pulak.

7 Responses to “Yoshito Usui Dalam Kenangan”


  1. 1 zaliha October 5, 2009 at 7:33 am

    jme…
    aku turut bersimpati..wpun aku peminat x berapa setia shin chan…tapi suka gak tgk citer dia kt ntv7 tuh…apa kata lepas ni ko plak yg sambung citer dia…hehe…

  2. 2 beluncas October 5, 2009 at 1:03 pm

    haha…klu aku sambung..jawabnya aku lukis orang lidi dengan dialog je la =D

  3. 3 [re-arrange] October 25, 2009 at 10:03 pm

    wooot? pakwe cikgu matsuzaka dah mati? kene bom? siyes? adeiii cian.

    last aku baca adalah masa dia nak ke afrika mencarik tulang. tak igt no bape. huu huu.

  4. 4 beluncas October 26, 2009 at 12:56 pm

    siyes =c masa tu dia nk g africa (lagi). b4 pergi dia nk melamar cikgu matsu. tp cikgu matsu ckp, jgn dulu, pegi la mengejar impian dia carik tulang…

    amik ko, sekali mati plak =c aku yg frust..uwaaa

  5. 5 momo January 13, 2010 at 10:40 am

    nak beli bku shin chan..kat jb x der..yg last vol 47..

  6. 6 beluncas January 15, 2010 at 11:06 pm

    rasenyer yg latest ialah volumn 49.

  7. 7 Nell September 7, 2010 at 5:41 pm

    Vol 50 last dah ade kat pasaran.. Gi serbu kedai buku berdekatan..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers


%d bloggers like this: