Selamat ulang tahun kedua……..bekerja~

entry kali ni sebenarnyer sudah terlewat. ulang tahun kedua bekerja aritu ialah pada 16hb 8 2009. tapi memandangkan baru dpt baby, sibuk la dulu nk updet benda2 len dulu..hoho.

kejap je da 2 tahun! tuanya makcik! duit raya pun tak gi tuka kt bank lg nih, haha. seperti biasa, jumlah plg besar yg di bagi (secara cash) ialah kepada adinda tercinta yg tak abes2 lg study kt upm. sian dia, uncle2 auntie2 sumer da x bg dia duit raya da =c

mak ngan ayah ade lah bg sket, asil sedikit duit bonus. tapi rasa membazir bagi duit kt mak aku. orang nak suruh dia buat duit blanja dia shopping2. dia plak tepon aku dgn riang sambil bgtau, dia belikan itu la..ini la..untuk aku! adehh

so bagaimana life aku setakat nih? mari kite check:

– tak kesah la macam indon ke, ape ke. aku da gemar pakai tudung style ekin tuh untuk gi ofis. super senang! takyah iron takyah ape. just kene sidai elok2 so that depan dia tak kelepet. pagi2 nk cepat, sarung saja, siap!

– banyak lagi aku kene blaja, gap aku agak jauh la banding dgn org2 len kt dept nih. plus da la cuti maternity lama..balik ofis, super blur. imagine, sekejapan je, dept aku bertukar2 org da! and byk btul pembaharuan. sistem itu la..sistem ini la.

– ofismet sumer ok. yang mana aku tak ngam sgt pun (meaning tak rapat as kawan), bila time nk wat keje, ok aje. tapi kt sini..compare dgn dept lama dulu, politik ofis agak tinggi *sigh*

– masa pregnant arituh…especially masa da ujung2 sarat tuh, tiber2 ari2 nk pakai mekap. boleh ni bangun awal setengah jam semata2 nk bermekap. TAPI skrg ni kalau dapat pakai bedak ngan lip balm pun mesti muka aku da bersyukur giler da, haha. x de masa la!

– masih benci driving… sekali sekala terpaksa jugak drive. walaupun jarak dekat gila (contoh: kene drop nasir dulu sebab dia da lambat untuk meeting, then aku kene parkingkan kereta) tetap tak suka.

– aku rasa life sungguh padat. ofis kat rumah tu satu perkara, sampai rumah pun, da kira ofis hour lain. no wonder a lot of working moms ade maid, haih. kadang2 macam da penat sgt nk main2 dgn baby (oh, dia da mula leh tgk muka org and mengomel and senyum2). aku sgt cemburu dgn sumer suri rumah tangga sepenuh masa. aku rasa x berdaya nk buat kedua2nya sekali dgn baik.. apekan daya, aku belum boleh berenti lg (senyum kelat)

– in the midst of purchasing our own house. tapi walaupun hal2 lawyer la pinjaman la ape sumer tuh (malas nak pikir hal2 camnih,haha, tu la guna ade laki!) tak setel lg, owner ni da bagi da kitorang duduk umah nih. plus some of the furniture pun dia bg trus! hmm, dlm masa 2 thn, aku da kawen, ada baby and bakal ade umah sendiri. aku rasa sgt cpt sumer ni berlaku. rasa mcm dlm keadaan auto-pilot.

– da stat byr zakat. deduct trus dr gaji. aku kira lebey kurang je, then lebeykan sket. biar terlebey dr kurang, tul x. owh, dan aku jugak tidak pernah bayar zakat fitrah sendiri. smpai thn lepas, bapak bayarkan. tahun nih, nasir plak bayarkan.

btw…………masuk je ofis, sumer org komen aku “sehat”. benci betul! ade 6 kg lagi nih nak ilang..sepanjang ramadan ni, manage turun 1 kg je. aku ni asek bagi nasehat je, tapi aku nak bg jugak kepada sumer bakal pengantin perempuan.

nasihatnya, JANGAN KURUSKAN BADAN ANDA DGN MELAMPAU SEHINGGA JAUH BEZA DGN BERAT BDN ANDA YG SELALUNYA. aku ni tak la kurus before pregnant, tapi sebab masa tuh nak kawen, trus turun banyak sikit dr asal. lepas tu trus pindah dept baru ni kan, so org2 ni igt mmg aku sentiasa kurus mcm tu la. menyesal btul aku. actually aku patut kena kurus lg 2 kg je tuk berat bdn aku yg biasanya.

tapi keinginan aku nak makan sedap2 time raya and open house lebey tinggi dr keinginan aku tuk ilang 6 kg tuh. kepada suami tersyg, adiah ulangtahun perkawenan kita yg pertama nanti (kurang sebulan dr skrg)..sila la belikan alat2 senaman yg sepatutnya.

okaiii, selamat ari raya semua~~~ maaf zahir dan batin =) jemput dtg ke rumah, raya ketiga insyaAllah aku ade kt melaka. sila la tepon dulu before dtg. so far yg cakap nk melawat aku and tgk baby, cuma la encik zulbo sahaja.

p/s: bleh refer sini tuk ulang tahun kerja yg pertama https://beluncas.wordpress.com/2008/08/15/16hb-8-2008-genap-satu-tahun-bekerja/

11 Responses to “Selamat ulang tahun kedua……..bekerja~”


  1. 1 'Ain Nasir September 15, 2009 at 6:36 pm

    hello Hot Mama,
    Eid Mubarak!

  2. 2 beluncas September 16, 2009 at 12:05 pm

    ain! jemput la raya umah aku nnt!

  3. 3 Fairuz Yusof September 17, 2009 at 12:22 am

    Haha, sile beri sy 6 kg tersebut. Need it to get the ideal weight (but please say no to ‘buncit’..hehe). =P

  4. 4 Puteri Aisyah September 24, 2009 at 10:21 am

    mie,igt nk raya ramai2 Kat Melaka sabtu ni.mu ada rumah?

  5. 5 enoll September 24, 2009 at 12:46 pm

    kurang2 ko ade 6 kilo. aku ade 15-20 kilo ni. mane nak campak?

  6. 6 zhu September 26, 2009 at 4:17 pm

    bgus nasihat jme..”JANGAN KURUSKAN BADAN ANDA DGN MELAMPAU SEHINGGA JAUH BEZA DGN BERAT BDN ANDA YG SELALUNYA”

    walau tataw ble aku nk kawen, akan ku ingat ayat tu..! learn from those yg ade experiences… heeehe

    nnti share la pic baru baby anda…

  7. 7 beluncas September 28, 2009 at 12:51 pm

    fairuz: beruntung nya hai jd ko -_- underweight ngn overweight…over lg tak bes!

    aisyah: alaaa…..aku balik kg tak online =c sedehnya aku… takper la…insyaAllah ade rezki nanti leh gk jmpa ko lg.

    enol: masa ko raya umah aku ritu…tak la nampak cam ade 15-20 kg pun? adekah hasil pengurusan semasa puasa?

    zhu: baik2..nanti aku upload..beser la..bab2 upload gmbr ni selalu je aku lagg..haha. (zhu..ko da jangan ngada nk kurus lg.da ok la tuh!)

  8. 8 enoll October 1, 2009 at 1:42 pm

    jme, aku ade lg 15-20 kilo dari berat ideal aku. haih! tgk sume da igt aku jd gomok.😦

  9. 9 beluncas October 2, 2009 at 12:11 pm

    nol =c itu mgkin kerana gmbr tersebut…dgn ko duduk badan x tegak lg… takper..aiyoh..baru pas tgk satu episod biggest loser nih…jom kite kuruskan bdn samer2..hiyak!

  10. 10 choclairissa October 3, 2009 at 7:21 am

    rumet..i pun dh genap 2thn keje 17sept ritu..i rasekan kite smakin tue la rumet..i ngn syafa pun dh start sibuk2 psl beli brg2 umah cm peti sejuk..washing machine sume..pastu sibuk pk psl hal umah..bayo zakat sume..dulu mane ade..asek tdo je..

    eh rumet..letak selai due pic mu pakai tudung ikin..waa berpenampilan baru la mu..muke i xseswai la pakai tudung cmtu..huhu..

  11. 11 beluncas October 3, 2009 at 10:23 am

    err…rumet… sebenarnyer tak elok langsung i pakai tudung ekin tuh, bulat betul muka! tapi sbb malas punyer pasal >_< ok2, nanti i carik selai gmbr pakai tudung tuh


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers


%d bloggers like this: