Adjusting

“menjaga baby memerlukan kesabaran ulul azmi”.

Quote di atas aku ubahsuai dari quote member aku yang agaknya time tuh tengah stress dgn kerja beliau. quote beliau ialah “kerja memerlukan kesabaran ulul azmi”, haha.

sesungguhnya, transisi dari seorang isteri yang tak ade baby, dengan tiba2 ade baby, tidak la semudah yang di sangka. byk penyesuaian diri yang perlu dilakukan.

– Breastfeeding

aku sungguh naif. aku ingatkan breastfeeding is the most natural thing in the world for mom and baby. salahnya aku! imagine rasa terkejut aku masa 1st time nk susukan baby, and baby macam tak geti minum. then nurse cakap kat aku “awak kene ajar baby jugak mcm maner nk minum, dia pun tak tahu jugak”. dang! alahai, igtkan sama jer mcm baby kucing, lahir2 terus pandai menyusu.

bukan baby je, aku pun kekok and tak pandai. stress betul time2 nih. walaupun da di ajar dgn posisi betul sumer oleh para nurse (posisi yg btul mesti lah ibu rasa selesa and baby pun selesa and dpt minum dgn sempurna), tapi tak geti jugak. kadang2, kalau tak selesa pun, terpaksa jugak bagi sebab kesian baby lapa.

(tapi sekarang da campur da dgn susu formula. tak mampu da den. demand lagi tinggi dr supply).

– Atuk dan nenek

mak ayah aku memang excited. mungkin kerana ni cucu first dorang. mak ayah nasir, ni da cucu ke16 agaknya, haha. tapi yelah, nk bahsakan diri as atuk and nenek tu, bukan senang! banyak kali aku dgr dorang tersasul2, bahsakan diri as “mak” and “ayah”, dekat baby. kadang2 contoh dialog: “biar mak (sepatutnya nenek) pegangkan dia yer, ciannn mama (merefer ke aku) nk makann..”.

tapi tu ok lg. aku dalam famili kadang2 di panggil kakak oleh parents aku. tahap kemuncak dia, bila aku dgr mak aku cakap “ala2 cayang2, jgn nangis yer. mak dukung dia ek. kakak da penat pegang da tuh”. amboi! trus jadi kakak dah aku, haha.

– tido malam

tido malam apenyer. siang memang bergilir jaga baby dgn parents aku (ni masa dlm pantang aritu la). malam sorang2 je la aku dgn baby. sekejap2 nk susu. kdg2 minum lama, aku nk tido takut plak dia terlemas. kdg2 nangis tapi tak tahu nk ape. da bg susu nanges. da tuka pampers nangis jugak. try pujuk2 dukung2 nangis gak.

dalam pukul 6 pagi camtuh, memang da tak sabar nak pas baby dkt mak aku. susu memang aku pam simpan dlm fridge, so tak ade problem mak nak bagi kan dia. bila da stat campur susu formula, lagi la senang. buat je trus, takyah nak panas2kan dulu. lepas tu aku bantai tido sampai pukul 9 pagi. (ngantuk gila, rasa mcm serupa tak tido je malamnya)

– tekanan perasaan yang sungguh besar

Tuhan je lah tahu betapa bersyukur dan super happynya aku dgn kelahiran daniyal irsyad nih. tapi dalam kegembiraan tuh, stress tetap stress. rasa cam depress pun ade. 1, mgkin sbb aku x penah jaga baby. selama ni tgk baby org len, stakat pegang2 tangan boleh la. nak dukung, memang jangan harap. 2, campur dgn penat, tak cukup tido, tak geti jaga, tak paham lagi baby nak ape, memang sangat2 tertekan. tertekan sampai menangis sorang2 aku kat bilik.

bila jadik macam tuh, aku rasa bersalah sgtt.. ibu jenis ape aku nih. jaga anak sendiri pun sampai menanges, nak tekanan ape sumer. mujur la cousin aku yg comey, yang da bersalin dulu dari aku dtg melawat and story:

“masa tu angah, anas (baby dia), and nazri (adik dia) je kat umah. nazri sepatutnya kene jaga angah, tolong angah masak and prepare food. tapi dia pukul 12 baru bgn! bangun je tido, jmpa angah tengah menangis sambil jaga anas. ha, baru nk kelam kabut siapkan makan. angah cakap kt dia – ‘angah stress tau!'”.

then bila pergi melawat mak mertua aku, dia pun story, yg abg ipar aku punyer wife, masa baru dpt anak kembar dulu, bila suami dia balik keje, tgk mata wife dia merah gile. rupenyer, bila si kembar menangis serentak, dia pun da pasrah tak tau nk wat ape, then dia pun nangis sekali.

then aku trigt desperate housewife season 1 kot, yg lynette lari and nangis kat padang mane tah, sbb stress jaga anak2, then susan and bree pegi pujuk sambil cakap, walaupun skrg anak dorang da besar2, tapi masa kecik dulu, bila baby tido, dorang pun akan menangis. then lynette ckp “kenapa tak penah bgtau aku. kita perempuan, patut share story2 camni”.

pastu bree jawab “mgkin tak share benda2 camnih, sebab tak ade pompuan nak admit yang dorang not a good mother”. <- camtu la lebey kurang, dialog sebenar da tak igt, haha. lagipun da dimelayukan dialog nih.

lepas tuh, baru la aku rasa lega sket. at least, im not alone =) susah nk admit benda2 camni, sebab nanti takut org pikir, kite ni mak tak guna. tapi yang org tak tau, dlm penat2, sedeh2 sumer, sayang tetap sayang sgt2. sebab tu bila mak aku mintak nk jaga baby kt melaka, aku bekeras jugak nk jaga sendiri kat bintulu. walaupun tak ade maid, tak ade parents mahupun sedara mara yg dapat tolong2 kt sini.

selain tuh, stress and sedeh jugak, sebab rasa parents aku macam terer je jaga baby. kadang2 tersentuh jugak prasaan (walaupun mereka x berniat pape), bila ade dialog2 mcm nih pagi2: “nape nangis2 nih, mama dia tak salinkan pampers yer mlm td?” ataupun “mm..cucu da lapar nih..ala cayang2, mama tak bagi susu yer”.. =c aku rasa cam..kalau baby tido ngan dorang, sure baby bek aje, sebab dorang pandai jaga.

haha, then tiber2 aku demam. walaupun doktor kata, susu aku yg da di pam selamat tuk bagi kt baby, tp baby leh demam kalau close contact dgn body aku. so baby masa tuh, tido la dgn mak ayah aku. haha, terbukti, dorang pun same je ngn aku =p nanges je jugak baby malam2. pagi2 dua2 da ngantuk x cukup tido..hehe. tak pegang, tak jaga sendiri, mm..senang la cakap =p (sori mami dedi, i lapp u owezz kay!)

– masa itu………bagaikan tiada.

masa kat melaka, mak aku yg tolong mandikan, jaga ape sumer. bila da smpai sini, 1st few days tuh, mak ada kat sini jugak..tolong2 lagi. bila mak da takde? sorang2 la aku tekejar2.. bygkan, nk sidai kain 5 6 elai pun, leh setengah jam di buatnya. baru nak sidai, da nangis baby. bila pujuk, benti, nk sambung sikit, merengek lagi. nasir plak gi keje, at least kalau dia ade, leh la dia pegang baby kejap.

nak buka pose pun sama. kalau dia tgh tido ok la..kalau tak..bergilir la aku dgn nasir makan.

tapi makin lama, sure la makin pandai kan. irsyad ni nak berbuai kadang2 kalau nk tido. tapi benti je buai, da terjaga. so akhirnya beli gk la motor nak bagi buai begerak automatik tuh. takde la all the time tgn nk enjut buai lg.

kadang2 dia nk ade benda dlm mulut baru leh terlelap. maka beli la puting. da tido nyenyak kang baru cabut dr mulut dia. kelaka..dulu2 berazam ni, tak mo ajar baby nek buai dgn isap puting, tp haha..akhirnya buat jugak.

tapi camtu la… masa tu bukan la tak ada, tapi sumer kene bergantung pada baby. kalau baby tgh tido or duk diam2, bleh la wat benda len. or kalau nasir ade, leh la bergilir. ni aku nk updet ni pun, duk 2 3 kali gak da stop, bagi susu and salin pampers. cuma skrg dia da besa sket, da lebey mudah di jaga and da semakin membiasakan diri =)

nasihat kepada sumer bakal2 ibu (dan bapa!), rajen2 la membaca buku2 pasal jaga baby or pergi kelas2 sepatutnya. jangan jd mcm aku, amek mudah aje, hehe. igtkan sumer naturally jadik. natural la sangat..hehe. dan tak perlu la beli katil baby, mmg rasa lg selamat and best kalau baby tido sebelah kita malam2. so pengantin2 baru, instead of tilam queen, invest la beli king size trus. kalau sok x nak letak baby sekali atas katil pun, best gak guling2 sbb space besar.

sekiann~

27 Responses to “Adjusting”


  1. 1 fatihah September 2, 2009 at 1:39 pm

    chayokk mummy!! mcm best kan jg baby..hihi
    nnt kot2 tejumpe hubby i kt bazr ramadhan tuh kem salam yek ..sob .. sob T_T

  2. 2 acang September 3, 2009 at 12:24 am

    jamie. cam seram jek jadi mummy, tp cam teruja ada gak. haha. ek gitu ek kalau ada baby..wa cam seram tp best kan kan kan…

    selamat berpuasa~

  3. 3 beluncas September 3, 2009 at 12:26 am

    pn. fatihah: eh, encik ammar di bintulu kah? di mana kah dia? hehe….dah2… jgn sedey2 lg… “sayangkan isteri tinggal2kan~~” ^_^

    acang: hoho…tak la scary.. stress sket la kdg2. skrg da lama sket nih, da biasa sket la. tp eppy ade baby =D takleh byg da life kalau baby x de. sure rasa pelik. eh sape nih?

  4. 4 Fairuz Yusof September 3, 2009 at 1:29 am

    Salam, Jamie.

    Suda lama mw comment tp tak berkesempatan. Tahniah & Alhamdulillah ats kelahiran baby. Bc ur prev post. Huhu, TQ for sharing.

    And for this post too. Byk2 bersabar2 ye..Maybe it’s normal for first-time parents. Hope ur baby will grow up healthily.πŸ™‚.

    p/s: Ye2, pasni sy bc buku parenting. =P

  5. 5 beluncas September 3, 2009 at 4:14 am

    hehe…tq fairuz. tu la..mmg kene byk sabar.. haih…korang ni biler nih..sungguh musykil aku *wink2*. benda bek..bek dicepat2kan… =p

  6. 6 momo September 3, 2009 at 7:40 am

    bes lagi beby bob.. =o

    tp mmg rase nk dush2 pp icad! cpt bak sni..

  7. 7 amanda September 3, 2009 at 8:17 am

    wah…tahniah jamie~!

    kusut sungguh nmpk jaga baby…jaga adik bla mak takda pn mcm nk pitam trkejar2..apatah lg baby gitu…

    apapun mesi seronok dpt org ketiga.. ^^ semoga bahagia berkekalan~

    smpi skrg pn dy tak reti nk pegang baby…takut… =S

  8. 8 azlin September 3, 2009 at 10:28 am

    tiada ku sgka begini rupenye jaga baby…susahnyeeee…patut la erra fazira pon menangis jg baby die…ala2 erra la ko nih…bes nye mieeee…anda sudah lengkap berkeluarga….skema nye ayat akuu…

  9. 9 beluncas September 3, 2009 at 1:39 pm

    momo: huh, ade ati nk dush2 pipi icad. basyar punyer pipi kecik2 pun same ape!

    dy: aku baby mmg x penah langsung jaga, budak kecik ade la sorg je penah jaga (read: tlg tengok2 kan biler mak aku bz,hoho). tu pun da 6 taun kot budak tu masa tuh. tq dy, aminn, moga2 berkekalan jua.

    lin: haaaa….alaaaa..biler erra nanges? aku tgk gugu gaga tu kalau terbukak je. kalau terbukak time tu tgh tyg, tgk la..ade la dlm dua episod je kot sempat tgk =c tapi aku paling x puas ati iklan erra untuk slimworld tuh “erra berasa susah ati..bla2…nk turunkan 16 kg..bla2…lalu erra pun hubungi slimwel”… uwaaaaaaaa..dia boleh la call slimwel!

  10. 10 azlin September 3, 2009 at 9:46 pm

    hahahahaha…ko jeles ngn erra ke apa nih??? ko mesti leh balik ke asal nye..x yah nak slimwel ke apa sume tuh..aku bc kat forum lah..de keratan paper intrvw die..die ckp die tensin gile sampai ngs..de 1 ari die kua uma drive jauh2..tgl baby ngn laki die sbb die tensin sgt..pastu org forum kutuk2 la ckp jg baby pon nk ngs2 smpai nk drive jauh2…teruk la org forum tuh!..ye..spt org di atas..semoga bahagua berkekalan ye mie..selamat berpuasa jua….

  11. 11 fananina September 4, 2009 at 12:13 am

    mie, sebak plak baca entry kau…sth to ponder when i become a doctor…

  12. 12 Fairuz Yusof September 4, 2009 at 12:43 am

    Err..eheh, ntah la Jamie. Tgk la cmne. Ade usaha..tp..ngaa, Xtw nk ckp cmne. “Cik yg berkaitan”, sile jawab jg..:D

  13. 13 ummi sa'eed September 4, 2009 at 1:37 am

    Jamie,

    Babies mmg suka nak suckle. So to us nampak gaya macam tak pernah kenyang si kecik tu. Tapi sebenarnya dia nak menghisap je…bukannye lapar pun. With my kids, ada jugak 3hour marathon melekatttt je keje. Tapi once they hit 3 or 4 months, dah kurang dah.

    The problem with FM is that it is a convenience. And once dah mix in FM, of course supply breastmilk kita akan berkurang, sbb dah ganti what baby needs with FM. Lama2 nanti selalunye BF akan terus diberhentikan dan FM take over. Hehe…nampak sgt I pro breastfeeding kan.

    Good Luck ye!

  14. 14 momo September 4, 2009 at 1:54 am

    kamu gamok mane? tunjuk ah gambar sket.. haha

  15. 15 zaliha September 4, 2009 at 4:53 am

    jme…akak aku yg baru bersalin sama ngan ko tu pun cmnie gak..anak dia memang selalu nangis mlm2..sian aku tgk dia..pastu dia siap pesan kat aku..’ko cmnie la nnt..skrg leh la tido puas..sbb bila dah ada anak..hehe..paham2 je la’..apa2pun ko kena bersabar..nak besarkan anak bukan senang…tulah pengorbanan seorg ibu…chaiyo2 jme..hehe

  16. 16 beluncas September 4, 2009 at 5:51 am

    lin: tula…aku memahami sgt pe prasaan erra. masa nk tulis entry nih dulu, aku takut gk..takut org ngutuk aku. tp aku rasa, ni sumtin yg aku kene share gk tuk org len yg lom dpt baby. aku dulu, time pregnant, x de pun org nk story2 kt aku, cmner life lepas de baby. da bersalin nih baru dorang sumer share =c so aku cam x de expectation pape lgsung…

    fana: jd doktor ni, selain ilmu perubatan ko power, kene power ilmu insan gk. ko tanya aku ritu, pe perasaan biler doktor masukkan jari, igt x? skrg ko da tau, mmg x selesa, rasa malu per sumer. so tggjawab doktor, adelah ckp kt patient bek2, senyum pe sume, suh relax, jdkan benda tu lebey selesa. cuba kalau doktor tau mara2 je, haha.

    fairuz: hehe..byk halangan ke fairuz? tp kalau halangan yg pertama tu duit, aku cadangkan, jgn jdkan halangan. buat majlis ni ikut kemampuan. kalau nk tunggu duit betul2 cukup, mmg x kan cukup. da cukup nnt, nk tunggu lg sket la, ape la. insyaAllah, rezki lepas kawen tu ade.

    nana: hehe..nana..tq. btul2, kdg2 mulut dia nk mengisap je..tu yg da belikan puting tuh. tp kdg2 tak gk. ade masanya, dia tau plak klu org sumbat puting, ditolak2nyer ngn lidah. sumbat botol baru nak. itu la..arap2 nnt, baby2 seterusnya, leh la dpt susu badan puas sket.

    momo: gamok seperti kamu ah mesti~

    liha: hehe… ye liha..tido puas2 skrg >_< tp aku dulu, masuk bulan ke9, mmg ttp x lena da tido. nk tido ape posisi sumer pun da x selesa. tq liha…aku mmg ari2 cuba menabahkan diri. aku risau sket skrg sbb nex week da stat keje. mampukah daku bertahan, huhu.

  17. 17 Lyndia Luji September 4, 2009 at 8:40 am

    Jamie,

    Sungguh terharu bace coretan ko niπŸ™‚
    anyway congrats!!!
    semuga happy sentiasa n tabah menjaga irsyad
    tips2 ko tu sungguh berguna..
    akan di manfaat kan utk masa depan..

  18. 18 'Ain Nasir September 4, 2009 at 3:41 pm

    Salam Jamie,
    TQ sbb share entry & pengalaman benar ni…..Even aku ramai beradik & pernah jg adik2 aku sket2, tp tetap tak sama.
    Insaf jap sbb td aku ade melawan ckp mak. Melawan manja2 gitu…huhuhuhu…
    InsyaAllah, aku harap aku leh jd seorg Dr yg memahami dan melengkapkan diri ku yg kurang lengkap ni dgn ilmu. Klw tak kesian kat patients aku.
    TQ sbb berkongsi

    Jamie, kami mmg ade ‘ke arah itu’. Tp skrg ni ms msh lom sesuai, duit bukanlah halangan besar sbb InsyaAllah buat seadanya, ikut kemampuan, aku pun tak gemar membazir, membazir amalan Syaitan.
    Just, aku br balik, perlu ms nak adapt. Klw boleh biarlah stable dulu dari segi career, biarlah aku dah biasa dgn kerja2 seorg H.O yg penuh onak dan duri.
    Aku takut terburu2 & in the end aku stress, yg dikejar tak dpt , yg dikendong berciciran. Maksud aku, aku takut klw aku abaikan tugas sbgai Dr atau kerja aku tak bgtu memuaskan & abaikan tggungjawab sbgai isteri pule. Nauzubillah, tu la yg aku cuba elakkan.

    Pape pun, klw dah ketentuan, kami terima dgn redha.

    p/s: komen ku panjang cam buat entry blog.
    pp/s: ‘En. di sana’ berpuas hatikah dgn jwpn ini? Huhu

  19. 19 beluncas September 4, 2009 at 4:15 pm

    lyndia: hehe…tq cik lyndia. smoga bila tiba “masa depan” tu nanti, jgn luper inform2 =D

    ain: oh ain, terharu aku baca jawapan ko. emm…klu ko da ckp mcm tuh, aku mcm sokong gk. biasakan diri ko dgn rutin keje ko dulu, so nanti ko leh bygkan, camne nk integrate kan dgn duty as wife plak.

    fairuz: hehe..tp nanti pas kawen, arap anda saling memahami kerjaya istri jua yer. bkn sng jd “suri rumah tangga bekerjaya”. urusan kemas mengemas dan sbgnya, kalau dpt di kongsi buat together2, sure lg best. skrg aku da dapat baby nih, aku mmg trus trang je kt nasir, yg aku nanti for sure penat pe sumer. alhamdulillah, so far dia memahami.

  20. 20 Fairuz Yusof September 5, 2009 at 9:02 am

    Hehe, “Cik yg berkaitan” telah respond.πŸ™‚. Ok, sy berpuas hati. Huhu.

    Ye Jamie, gitu la serba sedikit. Kewangan & family (utk part aku), agak ok. InsyaAllah. Cume ade hal2 lain yg kami perlu ‘selesaikan’ dl. Mmg yg terbaik utk kahwin tp, kami still ok cmni. Nk citer lebih2 pn aku Xberani sgt. Jodoh pertemuan di tangan Allah S.W.T. Kami usaha pe yg termampu.πŸ™‚

    Regarding memahami ‘istri yg berkerjaya’ tu, InsyaAllah, ok. Stayed with my mom quite some time. I really u/stand how things gonna be. Klw ade pape I’ll help. Klw tak tolong for sure aku kn cubit kuat2. Miahaha..(sorry Cik, jgn cubit sy. Gurau2)..=P

    Sebarang perkara yg significant akan diberitahu, jgn risau. Hihi. Benda baik akan dikongsi. Adekah kn tggu irsyad ade adik dl? Hihu.πŸ˜€

  21. 21 enoll September 6, 2009 at 12:13 pm

    pergh jamie. ni dah kesabaran tahap apa ni. educational sungguh post ko skrg ni. semoga ko tabah agar menjadi inspirasi buat kami2 semua yang bakal2 ni nanti

  22. 22 choclairissa September 6, 2009 at 1:54 pm

    rumet.. i riso adekah i akan jd cm mu gk? i xde sipat keibuan ni.. tp i rase lame2 mu akan terer..kot2 skrg mu dh terer rumet..

    rumet..kalo mu tgk gugu gaga erra..dokter dlm tibi tu ckp kalo xnk bg baby nangis mlm2 kene urut2 bdn die ngn johnson2 nye lotion after mandi..or mlm2..

    sekian~

  23. 23 azreen September 6, 2009 at 5:20 pm

    jamie, again another very honest entry from you. seronok i baca, macam betul2 perkongsian kisah antara kawan2 kat aspuri hehe.

    hang in there jamie, im sure u are a great mum!πŸ™‚

  24. 24 momo September 7, 2009 at 10:58 am

    kawen mawen..

    oit.. raya balik tak? nk kasi icad singgit nih..

  25. 25 beluncas September 7, 2009 at 1:49 pm

    fairuz: cess, ko sama cam bib. nak tunggu aku da anak dua la ape la. gigit korang berdua nih baru tau..haha

    enol: smoga aku tabah jua. tapi ko kelihatan mcm bisa menjadi bapak berwibawa. sementelah ko pun da mcm anak sulung yg selalu jaga family n adik2~~

    rumet: oo rumet. tau2. mu de kabo gk ritu. tp skrg dia da x nanges secara suka suki da mlm2. dia nanges tu bese mmg nak susu…or nk mntak dokong kejap pastu tertido lik

    azreen: ya rabbi, da terluper pasal aspuri..haha, aah! malam2 mesti de je nk potpet2 b4 tido =D tq azreen!

    momo: spero, i raya ke3 kot baru btul2 de umah. kamu kalau nk dtg call dulu yer. raya fes kt gemas. raya seken kt jb.

  26. 26 azlin September 7, 2009 at 8:26 pm

    sweetnye “encik di sana” and “cik di sana” berbalas komenπŸ™‚

  27. 27 Fairuz Yusof September 9, 2009 at 7:09 am

    Jamie: Hohoho, sekepala pl aku dgn Bib. =P
    Azlin: :”>


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers


%d bloggers like this: