Coretan mommy jamie

haha, sebenarnyer aku nk bubuh “coretan mama mimie”, baru lah nampak beritma sket, tp sbb dekat2 dgn nama memey (yg aku nympah since kes dgn norman hakim tuh), so bubuh la mommy jamie. credit tuk jep n ehsan sbb bg nama nih. haha.

mula2 sekali, trima kasih kepada sumer yg wish (thru sms, call or facebook), yg dtg melawat, yg bg adiah, yg mendoakan. kepada sumer, nama baby aku ialah daniyal irsyad. nasir suka nama danial, dan yer, tidak ade kaitan yer sama sekali ngn malud aka danial jamaludin di mozac dulu.

mari mengimbas kembali kronologi kelahiran daniyal irsyad.

info ibu:
nama ibu – nur jamilah hasnawi
kaedah bersalin – normal (dalam erti kata lain..meneran)
jumlah kenaikan berat badan semasa hamil- 17 kg (sama ape dgn erra fazira)
jumlah perlu diturunkan – ada lg 7 kg…aaaaaaaaaaaaa.

info anak:
Jenis darah – B+ (sama dgn nasir, dia xmo ikut drh O aku)
tarikh lahir – 1 julai
berat semasa dilahirkan – 2.48 kg
berat hari ke-10 – 2.5 kg
berat ari ke-20 – 3.2 kg
berat skrg..- 5 kg da…lenguh bahu mommy…

30 Jun, pagi
– bersiap2 ke spital tuk antenatal checkup cam bese
– doktor ckp gula dlm darah tinggi sgt. dinasihatkan tuk lahirkan baby awal sikit. bukaan da 1cm.

30 Jun, tghari
– da masuk spital. nurse bg ubat, tuk pembuangan air besar. giler bekesan ubat nih. tak smpai 5 minit da berlari ke toilet da aku.
– doktor masukkan ubat, katanya supaya bukaan pintu rahim akan cpt sket. dijangka bersalin dlm esok pagi atau tgharinya.
– makan tghari dgn berselera mcm bese. siap sms adek di rumah, tuk menyeludup bekalan makanan lg.
– sms beberapa rakan baik, mintak di doakan dipermudahkan.
– telepon nasir suh balik.

30 Jun, ptg
– doktor dtg cek, baru bukak 2 cm. tp sudah ada darah. kata2 doktor yg tak boleh dilupa “mcm lambat lg nih, mlm ni awak akan mula contraction, jadi saya akan bg ubat bius, supaya awak boleh tidur. simpan tenaga yer, esok nk kerja kuat nih”.
– bedasarkan graf di sebelah katil, aku da mengalami contraction da. tp aku cam x rasa pun.
– berasa bosan. merayau2 ke bilik tivi. tp ade cerita e-toyol aje. layan la kejap.

30 Jun, 9 mlm.
– doktor dtg cek. baru bukak 3-4 cm. doktor pecahkan air ketuban. perasaan dia: mcm air panas keluar membuak2. aku pun tekejut. asal panas air nih.
– contraction (berdasarkan graf) da semakin kuat. tp aku cuma rasa sedikit perasaan x selesa je.
– nurse yg abes shift ckp kt aku “nur, saya rasa, lambat lg awak nih, tah2 petang esok saya masuk shift balik pun leh jmpa awak balik”
– tgn aku dicucuk dan di masukkan cecair yg kelihatan mcm air. mgkin la kot air. aku pun tak tanya.
– ubat bius di beri, supaya aku dpt tido tnpa terganggu oleh contraction
– doktor berjanji tuk dtg pukul 1 pg, untuk melihat keadaan aku.

30 jun, pukul 10 lebey.
– gajah dan mak dia call..tuk bertanya arah ikan bakar. sempat la berborak2 mesra sekejap.(oit gajah..ko sms sumer org ckp aku da bukak 4 cm ek mlm tuh??)

30 jun, 11 mlm
nasir akhirnya tiba. dgn riang aku tunjuk graf kt sebelah meja aku “ha, kalau puncak mcm ni..mksudnya tgh contraction yg kuat”. aku tgk bacaan masa tu da cecah 100 sumting da. tp aku rasa cam mild period pain je.
– mak aku ckp akan dtg esok pagi. “mak balik dulu k. sok mak dtg lg. nk g shopping kt mydin jap”

30 jun, 11 lebey
– aku da stat meraung2…apehal sakit sgt plak nih??
– nurse tegesa2 dtg cek “ha…da 8 cm da! eh cpt2..call doktor”.

1 july, 12.44 pagi
– baby aku slamat dilahirkan.
– mak aku baru smpai rumah selepas puas shopping. tekejut dia tau2 je da beranak.haha.

alhamdulillah..walaupun aku rasa sakit cam nk mati, tp aku terdgr doktor ckp kt nurse “mm..senang dia ni beranak. cpt aje”. aku pun x bajet malam tu baby akan keluar..da asek ckp esok pagi esok pagi, igt btul2 la esok pagi.

camner2 pun..6 jahitan gk aku kene =c mlm tu x rasa sgt la…esok harinya baru sakit berdenyut2 =c

tp mlm tu…antara benda yg mengharukan perasaan aku, bila sblum mak aku balik shopping tu..mak aku cium aku n ckp “mak ampun kan sumer dosa2 uda, halalkan makan minum sumer tau”…  and sejurus selepas baby keluar, nasir pun trus cium dahi aku.

akan datang, nanti aku story camner life biler da de baby. selamat berpuasa sumer~~~

post edited: tambahan story..hasil request dr encik momo.

luper plak nk story cmner saat2 da betul2 tgh sakit. cmni ceritenyer.

– lepas nasir dtg and mak aku da balik, aku da mula rasa sakit yg kuat. sakit dia sama je cam period pain yg truk, tp bezanya, yg buat tak thn tuh..sakit tu dtg kerap2…cam selang seminit camtu kot. tak sempat aku nk recover dr sakit sebelumnya, da sakit lg.

then nurse tanya “ada rasa nk berak tak?”. yup… at the same time, perut rasa cam nak buang air sgt sgt sgt sgt. “ada rasa nk kencing?”. hmm..ade jugak! nurse amekkan bekas supaya aku leh buang je dr atas katil. tp saiko kot… ade bekas tu, x mo la plak kuar cing2..last2, tgh sakit2, aku gi gak toilet.

lepas tuh..masa tu..aku rasa, bdn aku da jd cam ular da.. berpusing2 aku atas katil. mulut pun da stat menjerit da. err..takde la aku jerit bukan2..aku cuma sebut “ya Allah” byk2 kali. tp dgn menjerit la.

masa tu nurse da keluarkan alat sedut gas..etonoks ke ape tah nama dia. purpose dia..kalau rasa contraction kuat sgt..aku bernafasla dgn alat tuh, untuk kurangkan sakit. mane! dgn benda2 tu aku tepis da time tuh. last2 nasir yg kene pegangkan letak kt muka aku.

bila doktor smpai…doktor ajar aku meneran..”nur..nur..pandang muka saya. awak kene relax nur. kalau tak mcm mana baby nk keluar. nnt dia lemas nnt”. (byk la ko punyer relax).

stiap kali aku rasa contraction kuat sgt..masa tu la aku kene meneran skuat ati…tarik napas panjang2, teraaaaaannnnnn…and kalau rasa napas da nk abes,,,curik2 amek napas sket je. aku tak tau nk tulis cmner nk terang bab nih, tp mcm tu lah.

and tips dia… mesti..MENERAN MCM NK BERAK. ye..samer..tidak ade beza pun…kalau x meneran mcm nk berak..jawabnya mmg x kuar la baby. akhirnya, sbb aku da penat sgt…mmg aku pejam mata, n bayangkan aku kt toilet cmner.

kalau tanya, cmner rasa sakit dia… em..sakit cam aku ckp td la..cam period pain yg sgt truk and terlalu kerap. tp lama2, da campur dgn penat sumer lg..sampai satu thp..mmg aku rasa cam redha je masa tuh. katekan nk jd pape, jd la. da x larat da. and tuhan je la tau, cmner aku thn je perasaan nk jerit kt doktor, request suruh operate je.

tp jgn la takut plak. as soon je baby keluar..mmg sakit trus ilang. cmpur tgk baby pun sehat je, lg la ilang sakit. masa doktor letak baby kt perut, siap dia ckp “ha, da keluar pun. mcm x percaya kan dia bleh muat dlm perut”. haha.

camtu la proses kelahiran baby. lepas je keluar..mmg aku flat trus. n kaki trus jd sejuk. sorry sgt kepada doktor2 and nurse2 tuh. dorg risau aku menjerit2 tuh “nur..simpan tenaga! awak x boleh jerit2 mcm ni..nanti nk meneran x de tenaga”.

sepanjang seharian aku kt wad tuh, mmg aku rasa bosan n sunyik. time tuh, aku pujuk diri aku dgn story maryam, ibu nabi isa a.s. Maryam lg la kesian, da la x ada suami, melahirkan pun sorg2. aku pun pujuk diri aku, mak aku boleh, nenek aku boleh, insyaAllah aku boleh.

kalau tanyer, serik tak. rasa2nya serik gk nk de baby lg. seram nk go thru experience tu lg. hehe..tp kalau org len boleh, smpai 7 8 org anak lg..sure la sumer org len pu boleh =)

itu saja la. smoga encik momo berpuas ati.

24 Responses to “Coretan mommy jamie”


  1. 1 momo August 21, 2009 at 4:39 pm

    hahahha.. gue 1st!

    oit.. apsal ade potongan crite ketika beranak? tau2 je da salin.. cite ah.. sakit guane.. ape berlaku.. dari 11 lebey.. tup2 da jadi 12.44am..

    ouh.. senang lahir cam dalam iklan Playstation tu ye? (yg anak die klua ngn laju n terbang tak jatuh2 smpi jadi tua trus masuk kubur.. n iklan tu berakhir ngn tag “life’s short.. ape bla2”)

    bukak 4cm 8cm tu ape? =o- takkan pale budak tu tergantung je kat bawah nun..

    tp mmg marvellous.. arini cam main2 nk branak.. sok suda ade bugi.. hohohoh

  2. 2 SyAhiRah^LaLAla August 21, 2009 at 5:17 pm

    ala sooo sweet la kak jamie. congrates tau kak :-*

  3. 3 momo August 21, 2009 at 10:16 pm

    mydin bukak 24 hrs ke?

  4. 4 azlin August 22, 2009 at 12:56 am

    mie!!!!! suka aku baca cite ko!!!! setiap hari tgk kot2 ko de updet ke x…n terharu bc n suke n tah…tahniah mie!!!!!!! da balik bintulu semula ke???? aku xtau nak tulis apa sbb prsn terharu (x tau betul ke x ni perasaan terharu) yg amat sgt…cam bergenang air mata x tau kenapa…..

  5. 5 beluncas August 22, 2009 at 6:56 am

    momo: slap2… takkan la da bukak 4 cm kepala baby da tertonjol keluar da. kalau da 10 cm pun..kalau x meneran, x denyer kepala dia nk kuar. and yer…mydin kt melaka 24 jam yer.

    sya: hihi…tq sya! :-*

    lin: oit…ni ape citer begenang air mata nih. ko sure lg da byk pengalaman tgk org bersalin..hehe. aah..aku kt bintulu. baru sminggu balik sini. haih..asal la ko x balik time aku kt melaka kan..kalau x..sure leh join bib fana cydee dtg lawat ritu =c

    momo: oo….time tgh kemuncak tu pun nk tau ek cmner citer dia? ok la..sat gi edit balik..tambah citer cmner time saat2 genting..huhu

  6. 6 momo August 22, 2009 at 9:35 am

    still keji cam dlu lagi.. MENERAN SEPERTI NK BERAK =p hahaha..

    hoh.. seperti tidak percaya pula kamu jerit2..

    oit2.. encik naser nangis ke tgk kamu jerit2 sakit? ke rilek muke seperti bese? haha.. or pitam ke? =p xde ek?

  7. 7 Kerp Rockstar August 22, 2009 at 10:54 pm

    congrats jamie!

    huhu. aku yg tengok org branak pon mcm jadi trauma nak beranak. ni kan pulak ko yg experience sendirik. huhu. gila horror. haha

    neway rajin2 la update selalu k. huhu.

    congrats lagi skali mommy jamie!😀

  8. 8 [re-arrange] August 23, 2009 at 6:59 am

    jamie…ini betul2 detail jamie. agak…scary gk la baca.. hehe😀

    tahniah sekali lagi!

    p/s: ye, gajah sms dak2 ni bgtau psl bukaan 4cm tu. hahaha😛

  9. 9 beluncas August 24, 2009 at 12:10 am

    momo: takde la dia nanges. aku pun x de la nanges. haha…pitam pun x de la. tp dia byk bg smgt suh sabar, bertenang sumer.

    kema: tq~ hehe..aku luper..korang2 ni lagi la selalu tgk org beranak. tp x sumer org sakit kot. cam abby abadi tuh…aku tgk kt tibi…dia ckp…anak dia nombor 2 kot…dia x meneran pun..tau2 da kuar =c jeles tul..

    adek: ye adek…ko mmg comey…aku paling x leh luper time kt spital…ko ckp kt syafrey “eh ade kene jahit2 gak ek. aku tatau~”. hehe..tp ade je org x yh jahit…meaning luka dia sket je kot.

  10. 10 azreen August 25, 2009 at 4:01 am

    jamie thanks for the detailed entry! kalau tanya orang lain, mesti diorang jawab :sakit sikit etc etc. tapi ur entry mmg best hehe..alamak cam takut je nak ada baby. hehe.

    congratulations again jamie! seronok betul dapat raya dengan keluarga yang lengkap tahun ni.🙂

  11. 11 zaliha August 25, 2009 at 5:43 am

    jme..mana gamba irsyad…ehhe…insyaAllah aku pun akan ikut jejak langkah ko…sangat berguna citer ko ni..tapi menakutkan lak aku baca…wee~~

  12. 12 beluncas August 25, 2009 at 5:45 am

    azreen: tq! eh tp toksah takut. positif aje. ade part yg aku x story dln entry nih sbenarnyer. actually, masa doktor dok check2 da bukak brape cm tuh (iyer, dgn memasukkan jari yer), aku da sakit gk sbenarnyer. (ye la…dlm tuh masukkan jari!) doktor tu siap ckp “haih, saya rasa awak nih, macam x boleh je nih nk bersalin normal nih”. cuba kalau aku caya je ckp doktor tu..sure akhirnya operate gk.

    liha: oit…kt facebook ko awat de gmbr animun je..mana gmbr majlis kawen? ke aku yg x pasan? hehe..neway liha..kalau da de “good news”, jgn luper bgtau aku tau. kalau x..aku gigt pusat ko..pastu aku gigit pusat doi plak.

  13. 13 zaliha August 26, 2009 at 12:22 am

    jme…aku da pregnant 5 minggu 5 hari…semalam dah confirm ngan doc…nnt bagi tips yer mommy jme…hehe

  14. 14 zue_bp August 26, 2009 at 12:49 am

    salam jamie!!

    tahniah jamie..x tau kenapa aku pon tetiber bergenang air mata bace citer ko ni..(sambil tersengih sorg2)..huhu~
    hebat lah ko menggambarkan situasai di hari kejadian..=p

    p/s:post lah gambar irsyad comey =)

    doa menyambut kelahiran bayi :
    “semoga kamu diberkahi atas anak yang dikurniakan dan semoga kamu senantiasa mensyukuri Allah yang telah mengurniakannya.semoga anak itu mencapai dewasa dan kamu mendapatkan bakti darinya”

  15. 15 beluncas August 26, 2009 at 7:28 am

    liha: aaaaaaaaaaaaaa..gembiranya dgr~~~~ congrAtes! gudluck la berhadapan dgn morning sickness >_< nanti ade la nurul izzah sepupu tuk bermain2, yeay~

    zurAi: ZUEEEEEEEEEEE!!!! lamenyer x dgr kaba..rasa nk gigit peha ko. siap da tuka keje pun x bgtau aku =c liha yg bgtau aku tau..cess. insyaAllah, nnt2 aku upload kay~

  16. 16 momo August 28, 2009 at 7:35 am

    kuat geget die nih.. abes sume org die nk geget..

    hohoho.. korang2 nih.. dlu geng.. skang da laen league da..

    gua gak menten single..haha

  17. 17 beluncas August 28, 2009 at 3:46 pm

    cess…apsal pula len league. oit..kamu tu yg nk menten single. da de org nk..jual mahal. eeee..geram btul.

  18. 18 momo August 28, 2009 at 5:06 pm

    geram? nk geget gak ke? =P

    tak bes laa kalau ade org nk.. nak laa kite yg nk org tu..

    so, stay single dlu.. rilek2.. banyak lagi bunga.. siram je air.. msti kene bunga..

    nk takut ape?

  19. 19 nadxoxo August 28, 2009 at 10:44 pm

    mommy irsyad!

    thn depan nad bc lg entry ni mungkin berguna haha

  20. 20 beluncas August 29, 2009 at 1:42 pm

    haha…aminn~ nad mesti tgh super debarkan..da makin dekat nih..heheheh.

  21. 21 Puteri Aisyah September 5, 2009 at 12:48 pm

    mieee!!!!congrates!!baby kau da bape bulan ni hihi.da tgk gamba dia kat facebook, supah kiut!!!!!!

  22. 22 beluncas September 6, 2009 at 4:35 am

    hehe…tq syah. baru 2 bln lebey skett jer. rasa cam kejap je

  23. 23 choclairissa September 6, 2009 at 1:44 pm

    rumet~ i org kesejuta komen~ sorry i ttibe ilang igtn psl blog mu sebentar akibat tuntutan duniawi..

    bestnye i dgr mu cite2..tp i nk dgr detail lg..cptla masuk ofis..mu unpaid leave lg ek? nk ngumpat2 kt communicator..

    sdehla plak rumet time mu kabo mak mu halal sume2 n nasir cium dahi tu..waaa..tp i sgt kagum sbb mu tabah branak normal..suatu hari nnt i nk mintak tips ngn mu..

  24. 24 beluncas September 7, 2009 at 1:54 pm

    rumet, kerana tuntutan duniawi jua arinih, cam x sempat nk borak best2 ngn mu. tp i sungguh seronot tgk gmbr2 penunangan mu, hehe. yg plg i suker, yg kawan2 mu baling2 rose petal tu kt mu.

    oo, time tu terpaksa tabah je rumet. sbb lg i hold2 x mo neran, lg sakit. lg cpt abes, lg lega..hehe.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers


%d bloggers like this: