Aku Bukan Dalam Golongan 20% Itu..

kelaka. masa sibuk2 nk kawen tuh, pantang nampak majalah pasal pengantin, mesti beli. skrg klu nmpak majalah or buku pasal pregnancy pun, mesti beli.

jd dalam salah satu buku yg aku baca tuh, dia ckp, morning sickness menyerang hampir 80% wanita mengandung. di panggil morning sickness sbb biasanya menyerang di waktu pagi aja, tapi kebanyakkan wanita sbenarnyer x mengira masa.

menurut buku tuh, sindrom ini akan menghilang setelah masuk bulan ke empat nanti.

jd masa baca tuh, aku leh senyum riang je. aku mesti salah seorang yg bertuah yg x kena morning sickness nih. tapi..sesungguhnya..keriangan itu tidak lama… =/

aku mula perasan kelainan tekak aku pada ari kamis lepas. masa tu kt le meridien (ada workshop). aku yg tak makan mee goreng ni, tiber2 leh mkn 2 pinggan mee goreng. dan aku yg biasanya x kuat masin nih, rasa ok giler mee tuh sdgkan org len sumer ckp masin2.

tp keadaan masih lancar, sehinggalah ari ahad. aku rasa tekak aku cam x sedap. masa tu encik suami berada di sisi. kami pun keluar la ke timesquare nk tgk madagascar (i like to move it move it). sblum tu singgah kenny rogers tuk lunch.

ok..aku sgt suker kenny rogers ok…. tp aku nampak je gmbr dlm menu…ngn kuah2 tu sumer..trus aku rasa mual (ni tgh type ni pun da rasa mual da sbb terbyg). end up, aku g beli air oren dlm botol and buah mangga je.

kt timesquare aku da lapa giler da. aku terasa nk nasik lemak tp aku nk nasik lemak bungkus daun pisang. pashtu aku alas perut ngn sweet potato bun je (sedap rasa tekak mkn sbb dia mcm kering and kesat kt tekak).

mlm tu lg kebulur abes. mmg spjg arituh, berbotol2 la aku beli air oren ngn buah2an nk buat ilang rasa x bes kt tekak. so encik suami bawak g mkn tomyam. em..baru la selera sket nk mkn. kuah tomyam yg masam tu mcm benda paling indah dlm dunia nih. pashtu mkn nasik putih kosong pun rasa heaven gk, sbb dia cam ilangkan loya kt tekak.

then isnin (smlm), aku de sumting kt impiana. brekfast, aku amek sket nasi goreng ngn roti sandwich. pashtu dia de hidang roti jala ngn kuah kari (feveret tuh!). selalu mesti amek berpinggan2. tp aku bau je kuah kari tuh aku rasa mual da =c

tghari pun aku lunch nasi putih tak taruk kuah tak taruk ape ngn paru goreng. selebeynya sumer buah2an.

mlm da lapa nk mati. aku nk goreng telo je. tp tekak aku sungguh x bes. so aku g minum air oren yg aku da beli sekotak besa buat stok. tau pe jd? minum air oren tu pun aku rasa loya giler! tu yg aku mistri tuh..padahal ari ahad, tu la penyelamat tekak aku. akhirnya aku masuk tido je ngn perut bunyik2..sbb aku x mo muntah.

so far, aku x de muntah rasmi lg..cuma loya yg truk. trigt masa kecik2, dlm perjalanan dr lumut nk gi kuala kangsar tgk along aku, mesti aku mual giler and rasa nk muntah. tp aku x leh nk ckp kt mak aku, sbb aku rasa, klu aku bukak mulut je mesti terhambur isik perut. camtu gak la yg aku rasa skrg. cuma dia menyerang x kire masa. and stakat ni, berjaya lagi tahan smpai perasaan itu ilang sendiri.

ye rakan2, sesungguhnya, aku mmg tidak termasuk dlm golongan bertuah 20% itu T_T cpt la tiber bulan keempat!

18 Responses to “Aku Bukan Dalam Golongan 20% Itu..”


  1. 1 azlin November 18, 2008 at 3:26 am

    wah..truknye mie…padahal baru cam sebulan je kan?? cam aku igt bulan 2 or 3 bru stat muntah2…n selama tgk kat tv, pelakon yg konon berlakon mengandung tu sume aku pk ngada2 jela berlakon muntah2 lak..pe aku merepek ni..

    neway…selamat menjalani episod muntah2 ini dgn riang..bukan sume org leh dpt experience tu..cam bes je kan..msti dilayan mcm permaisuri oleh encik suami…

  2. 2 choclairissa November 18, 2008 at 4:09 am

    waa rumet..keadaan mu sgt cumil~
    cm best je mengalami keadaan yg luar biase..

    ofismate i pun ade sorg pregnant skrg..die sll gk mkn pelik2..

    smlm i teman die mkn spagetti yg creamy2..arini die nk mkn nasi putih+ikan grg+kicap cap kipas udang..

    tpkn rumet..i musykil..adekah ketidak selesaan mu akan ok lps mu muntah?kot2..sekuntum tulang ikan lekat kt tekak mu ke..

  3. 3 beluncas November 18, 2008 at 4:26 am

    lin: klu mengikut pengiraan yg aku bantai2 agak secara pembajetan diri sendiri, baby ni dlm 5 minggu la skrg. hehe..aku pun tak tau biler patut morning sickness stat. igtkan ko lebey arep? (aku bygkan de satu chapter korang blaja pasal pregnancy).

    tp aku x muntah lg..cuma extremely loya. de rasa nk muntah tp masih berjaya thn. sbb klu muntah nanti, mknn kuar lik and badan lemah. da la mknn da byk x leh nk mkn skrg.

    rumet: hehe..takde tulang ikan. klu ada… bese i pro mengeluarkan dia (or menelan dia g perut). tp kawan mu tu baper bulan da pregnant? mgkin tekak dia da ok kot. i baca spageti creamy pun i rasa loya da.

  4. 4 choclairissa November 18, 2008 at 4:50 am

    hehe kwn i tu dh 4bln..die ganas gile..jln laju2 n angkat brg berat2..i pun kdg2 riso kt die..

  5. 5 nadxoxo November 18, 2008 at 5:11 am

    waa..jamie, btol kata lin tuh. enjoy this time sbb semua ni challenge. kalo x de challenge, xde la keseronokan pregnant. tol tak? <– kata2 org x kawen lagih😛

    yup memang senang berkata2 tapi bila susah payah mengandungkan, lebih kamu akan menghargai zuriat kamu dan suami mu🙂 hihi

    jamie, ade tau doa utk ‘transfer’ segala ‘sengsara’ pembawakan baby nih ke suami. hehehe. cari lah yer kalo mau😛

  6. 6 beluncas November 18, 2008 at 5:32 am

    rumet: i tgk byk gk org pregnant jln laju2. i syak sbb baby tu berat so dorg nk cpt tibe ke destinasi then leh duduk..hehe =p

    nad: ape doa dia..mahu2! *evil grin*

  7. 7 [re-arrange] November 18, 2008 at 6:20 am

    oih oih… keji dowh transfer ke laki. hahahahahah😛

    jamie.. mual2 pn… kene gak la kot makan kot. membaca keadaan ko lapar membuatkan aku kesian amat sangat… -_-

  8. 8 Leb November 18, 2008 at 7:57 am

    ade ek doa cmtu? x penah dgr plak.hahha..neway..kejam2. isk2. =P semoga tabah mengadapi 9 bulan yg mencabar dari segi fizikal and mental.haha

  9. 9 beluncas November 18, 2008 at 8:07 am

    adek: tq…mmg nk pemakanan ngn riang… aku da la stiap 2 jam lapo..uuu. cuma biler timing2 menyerang, mmg langsung x de mood and daya usaha nk menelan. (tp aku paksa diri gk la ngn mkn roti or buah2). aku de gk beli bberapa kotak air soya bean dan milo..so at least..klu x mkn pun..aku minum..just nk bg tenaga.

    leb: haha… pe salahnyer share the burden rite? sah2 labor nnt suami x rasa =p

  10. 10 'Ain Nasir November 18, 2008 at 7:38 pm

    Jamie, ko dah buat check up ke blom?
    tibe2 terigt psl pica…hmmmm…takpe2 at least ko mkn makanan yg tak pernah dimakan, bukannya makan benda bukan makanan….
    Aku terigt juge kate2 Cikgu Faizah, ms ngajar bio: “Ni yg llki yg dah jadi suami tu klw boleh, tunaikanlah hajat isteri awak ms diorg mengandung”

    Jamie. ape kate ko mengidam nak iPhone sebiji ke? DSLR ke? agak2, En.Suami belikan tak? hehehee

    Happy mengandung! (best ar dlm abdominal cav. ade org lain juge)

    ^_^/

  11. 11 ummi sa'eed November 19, 2008 at 10:49 am

    some ladies morning sickness the whole way…heheh.

    but anyways, masa sa’eed dulu my ubat was hacks, laksa and cereal. masa yg ‘aatikah ni my ubat was chewing gum cool air tu dan tak teruk sgt. so carik lah your ubat is what🙂

  12. 12 Fairuz Yusof November 19, 2008 at 2:55 pm

    Assalamualaikum,

    Wahhh..sudah ‘berisi’. Sorry lmbt wish. Busy bangat. Tahniah ye Cik Jamie. Huhu, masih terase lauk2 ms kenduri dl. Hahaha, exegerate, huh? Papepn, harap bersabar ye? Byk pahala pregnant ni. Even ms labor pn ade pahala .Kitorg lelaki Xdpt pn. So, jgn la anggap burden, ok? Like others said, do try to enjoy your pregnancy.🙂. BTW, gamba atas tu nnt jd atuk & nenek. Hehehe. Semoga selamat menempuh pregnancy anda. Semoga semuanya as smooth as possible, Amin.

  13. 13 klise November 19, 2008 at 3:28 pm

    lulz cam baby lak nampak gamba siti jer beli mag tuh terus…
    slamat menjalani proses pemakanan yang menarik….. napsu makanan yang kucar kacir leh wat jadik program diet tuh… rofl

  14. 14 Puteri Aisyah November 20, 2008 at 1:45 am

    jemissss…waahhh..nanti anda bole cite kat anak anda ni yang anda dulu sengsara mengandungkan dia…

    biar dia jadi anak soleh nanti =P

    take care mie…bak kata buku tu, standard la mual2 tu kan hihi..

  15. 15 chemun November 20, 2008 at 5:26 am

    huhu..sengsara gak aku baca cite ko..but this will be one of your sweet memory in your life..:).hehe….teringat pasal morning sickness, teringat miss nazlini..hehe…take care..u and your baby >_<

  16. 16 beluncas November 21, 2008 at 1:35 am

    ain: tringt pasal pica? ape tuh? erm..tak wat lg fes cekup nih..aku pun da risau..hoho. (haha…aku suh laki aku baca komen ko suh aku ngidam bukan2 tuh, trus dia tersedak)

    nana: tak jmper lg kot ubat..orr..maybe biskut jacobs tu kot. sbb kdg2 biler minum air oren ke tomyam tuh..kdg2 ok..kdg2 cam x ok. asam pun sama. ada masa berkesan, ada masa tak bes -_- (jgn la sampai 9 bulan pun..haha… sedey betul klu camtu!)

    fairuz: hehe…tq. cuba enjoy pregnancy ni stakat yg termampu. cuma rasa sedey sbb da x enjoy food da (satu2 benda yg aku ebat ialah mkn =c) takper la..awal2 ni je kot, aminn~

    arep: oittt..ko kutuk aku ke kutuk baby nih? haha. (baby! cpt baca!). tak diet kot. sbb sblum2 ni mkn kan main selera…skrg da gemok. pashtu biler takde selera pun cam lembab je kadar pengurusan aku nih.

    aisyah: tu la..nk ckp camtu kt dia. pashtu klu pas ni da baik pun nk exeggerate biler citer..haha (doa2 la dia x jmper blog aku ni sok =p )

    chemun: tq~! hehe..ko tu tgh darah manis ni skrg. da stat debar2 x? =p aku pun trigt ms leeni gk. lama x tgk dia..camner la kabar skrg.

  17. 17 bib November 21, 2008 at 6:49 am

    aisyah: biar dia jadi anak soleh nanti =P

    atau solehah?

    ekekekeke… laki ke pompuan eh? >_<

  18. 18 aIDnyL November 25, 2008 at 2:27 pm

    jamie, tahniah…
    klu ade masa singgah la kpg aku.. hehehe..
    4 jam perjalanan dr bintulu kot (aku pun x pasti)..😉
    kampung aku kat dalat (dlm bhgn mukah)
    pa2 pun bln 12 ni aku blk kpg..
    mungkin akan jln2 ke miri (slps bintulu)..
    semua hepi n gumbira di samping ur husband..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers


%d bloggers like this: