I’m Late…

for my transfer to Bintulu
.
.
.
.
and
.
.
.
.
for my period~~

Dearest friends, baby beluncas is on the way, insyaAllah! aku nk simpan dulu berita gembira ni tuk beberapa minggu lg pada mulanya, tp nampaknya, beberapa selected people yg di beritahu awal, telah pun menghebahkan benda nih =)

nape nk rahsiakan dulu? sbb baby ni baru sgt jd, jd aku takut terjadi pape kejadian yg x diingini ke terhadap dia (na’uzubillah~). tapi ade sorg kawan nasehat, takper la beritahu awal kepada kawan2, skurang2nya lebey ramai yg akan doakan kesejahteraan baby nih, ameen.

so camner aku dpt tahu? aku x muntah or pape, dan masa tu period baru sehari dua lambat (which is normal je bg aku). tapi saat pergi ke midvalley bersama2 cik zaliha isbullah, dia gi beli pregnancy test tuk akak dia, and aku pun gatal gak la nk beli.

masa da balik umah and tgk test tu positif (klu positif, ada dua line yer rakan2), mcm x percaya gak..tapi rasa happy and berdebar giler. 2 hari kendian aku pegi klinik tuk konfemkan. alang2 tu aku nk amik keputusan ujian blood test for rubella sekali (mana la tau dulu2 aku x suntik rubella, haha). tips: sapa2 yg termiss rubella dulu, pegi amek skrg yer. leceh klu da kawen baru nk g suntik. sbb pas suntik tu, kene tunggu 3 bulan baru leh start nk pregnant.

doktor: ok, awak x payah amek rubella lg, antibodi awak masih tinggi lg tuk rubella.
aku: ok doktor. trima kasih
doktor: ok, trima kasih gak. nanti dtg lg klu de sakit lg (ngn nada menghalau suh bgn)
aku: err.. doktor.. tadi kan nurse ada suruh saya buat urine test td?
doktor: laa..awak punyer ke. saya igtkan lelaki sblum ni punyer. padan la saya tekejut, igtkan dia yg mengandung.
aku: …..

begitula kejadian d klinik~~ ^_^

tapi aku da jd sgt paranoid plak skrg. stiap kali pegi toilet, mesti nk cek klu2 period tiber2 dtg lg (aaa..tidak…). so far da seminggu lebey lambat. paling penting, aku mesti nk cek kot2 ade benda2 ganjil ke kuar cam pendarahan luar biasa etc. tak tau camner nk describe kerisauan aku terhadap baby dlm perut nih.

(tp risau2 pun, ritu da minum gak neskape. pashtu de satu ari da minum air coke.. tak thn godaan la.. =c )

kepada rakan2 yg da tahu, tq for all the wishes. yg penting, doa2kan yer kesejahteraan aku and baby.

Edited:

SIle refer ke entry aku yg lama yer di sini https://beluncas.wordpress.com/2006/10/10/baby-blues/ย . time tuh, aku baru je dpt tau, lecturer aku yg comey da pregnant, and aku x sangka plak, sama cam dia,aku pun bunting pelamin gk. tah ape kabar dia skrg, dgr katenyer dpt baby boy.

35 Responses to “I’m Late…”


  1. 1 choclairissa November 9, 2008 at 5:08 am

    rumet~
    i org 1st nk komen~
    i doakan sume slmt..
    nk tgk mu pakai bj ngandung~
    bleh i ukir lilit mu nnt =p~

  2. 2 nadxoxo November 9, 2008 at 7:11 am

    isk..terharu baca nih…

  3. 3 beluncas November 9, 2008 at 10:39 am

    nad~~~ *hugs*

    ko ngn gajah pun da x lama lagi da tuh, aku doakan all the best tuk korang~ ^_^

  4. 4 ummi sa'eed November 9, 2008 at 10:43 am

    congrats๐Ÿ™‚ Pantasnye…hehe

    don’t worry to much. enjoy your pregnancy. nescafe/coke etc sekali sekala insyaAllah takpe.

    but stay away from smoking and second hand smoke

  5. 5 Leb November 9, 2008 at 11:00 am

    jme,
    tahniah!

    p/s: nad dgn gajah? hahahah

  6. 6 beluncas November 9, 2008 at 11:01 am

    hehe…nana~~ tq. (haha..da byk komen nakal di terima sbb kepantasan nih -_- )

    congrats gak sebab da dpt second baby! best la da de sepasang skrg!

  7. 7 beluncas November 9, 2008 at 11:13 am

    leb: tq~~! erk..tp asal ko gelak part nad ngn gajah?

  8. 8 naffeesa November 9, 2008 at 11:19 am

    wah..bahagia aku mendengar news ni. aku doakan baby yg cute mcm mak die. haha..

    aku pun x lama lg nak jd makcik. kakak yg first positiv ms puasa..๐Ÿ™‚

  9. 9 Puteri Aisyah November 9, 2008 at 11:30 am

    mieee

    tahniahssss tau!!!

    kalau baby anda wanita sila beritahu saya!!!saya telah mmbeli beberapa baju baby wanita di perantauan kerana saya ingat saya kawin awal haha.maka baju baby wanita saya belambak2 untuk yang 0-3 bulan.

    adala beli sikit2 takdela byk sangat.tak apela,anda pakai dulu ya.

    sayangs,
    aisyah bunga

  10. 10 nadxoxo November 9, 2008 at 11:48 am

    thanks jamie. heh. lambat lg. 12 bulan lagi. kekeke…

    p/s: kenapakah nama nad & gajah digelakkan?

  11. 11 beluncas November 9, 2008 at 11:49 am

    rumet: rumet!! asal komen mu masuk dlm spam list i?? so i baru je approve =c truk tul la wordpress neh! i igtkan nad yg komen fes dulu.

    enap: hehe.. klu bulan puasa ritu..meaning skrg da 2 bulan lebey da. wah…yippie2~~ tumpang gembira.

    aisyah: syah, ade beza ek baju baby laki ngn pompuan? igtkan masa baby sama je sumer..heheheh.

  12. 12 frh mvlindv November 9, 2008 at 3:59 pm

    JAMIIEEEEEEEEEEEE!!!!!!

    congrats!!!yay!
    jamie junior on the way!!
    sekali lagi..congrats..!!
    happy for you :)))))
    jg kesihatan ok๐Ÿ™‚

  13. 13 beluncas November 10, 2008 at 1:52 am

    fara, tq! ko kene bg tips2 ngan info2 kt aku neh ^_^

  14. 14 azlin November 10, 2008 at 4:52 am

    mesti la ade beza baju bby laki ngn pompuan..wpon masih baby, ko bg la die bergaya2 sket..pakai gaun kaler pink kembang2 ke..yg penting baju pink rr kalau bby girl..xkan ko nak sarung baju pink kat bby boy kot..x macho rr die….neway…sila jaga kesihatan anda dan baby!!! beli lah baju mengandung yg cun2 bia jadi meletoppss gitu…

  15. 15 beluncas November 10, 2008 at 5:49 am

    igtkan dia baby..jd leh blasah je pakai..haha. takper..lambat lg tu timing nk beli baju baby. bek beli baju mak dia dulu..ngee~

  16. 16 anony November 10, 2008 at 8:12 am

    congrats jamiee!
    sgt2 terharu medgrnyaaaa
    bilekah anda transfer ke bintulu

  17. 17 kerp rockstar November 10, 2008 at 11:57 am

    OMG!! Jamie cepat gile dah pregnant!!! Huhu. Bagus2. Subur. Hahahahahahaha

    Congrats sgt3.

    First trimester crucial tau. So jage makan minum k. Nak amik pil2 ape2 ke sakit perut nye pil ke ape2 better consult ke doc dulu yer. Harap2 sume berjalan lancar! Huhu

    Gile tak percaye weh~๐Ÿ˜€

    -kepam

  18. 18 fananina November 10, 2008 at 2:11 pm

    hoi..harini baru genap sebulan kau kawen…da berbadan dua..murah rezeki betul…really happy for you..:P hope kau x marah sbb aku termasuk penghebah jugak..ngeee :S

  19. 19 'Ain Nasir November 10, 2008 at 6:57 pm

    Assalamualaikum Jamie,
    congrats!!!! ^_^
    Gembira aku utk kamu.

    BTW, lupelak, babies yg lahir sblom 85 tak amik rubella kan? Tp kite amik mase sek rendah kan?

    Pape pun, utk 1st 3months (1st trimester) ko kena jg elok2, jgn amik ubat sebarangan even panadol. Waktu ni kandungan dipengaruhi oleh aktiviti or pemakanan bayi…Even pening pun, doctor takkan prescribe ubat (ini keadaan sebenar sewaktu aku berpractical di Russia dan Msia).Pape pun, happy2, ceria2 selalu. Try la avoid mknn yg kurang berkhasiat dan tak baik utk kesihatan (aku nasihatkan avoid caffein utk waktu ni…bersabar, ok?)

    Selamat ,menjalani pemengandungan(ade ke perkataan ni??) dgn ceria dan happy sll. Aunty Ain dan Uncle F_i_u_ mendoakan yg terbaik utk both mummy & baby.^_^

  20. 20 beluncas November 11, 2008 at 2:29 am

    cik capry~: tak tau la biler nk ke bintulunyer =c patutnyer next week. arap2 klu tangguh lg pun…jd awal bulan 12 nih la. x mo lambat lg…uuu.

    kepam~: itu la.. ritu aku demam (still lg pun nih). tp aku x mkn pun ubat demam tuh, haha. padahal doktor ckp ok je nk mkn.

    fana: ye..aku tau ko la penghebah tuh =p mintak izin kt aku nk bgtau aizat je..haha. rupenyer terlebey suda. takper2…tq babe~ >_<

    ain~~: aku ritu demam dia bg je ubat doktor tuh? ni aku musykil nih. seb bek x mkn.
    tah la..suntikan byk sgt rasanya aku amek spjg skolah. tu aku musykil tuh. hehe..bek la..aku cuba ngikut nasehat ko kay~ klu berjaya la ^_^ godaan kuat sgt =c

  21. 21 azlin November 11, 2008 at 2:46 am

    aku pon rs kite de amek rubella lah..igt x injection yg budak perempuan je kene amek? masa tu budak laki cam bz body..tp aku x sure tu masa drjah 6 or kat mozac..lagi 1, jgn g berurut2 lak..x tau la nape tp aku bc gosip..erra fazira gugur dulu sbb g berurut masa peknen bagi mgu tah…

  22. 22 beluncas November 11, 2008 at 4:35 am

    aku igt ade darjah satu sekali..erm…dajah 6 tu yg mana ek? BCG rite? bcg untuk ape pun tak tau.. rasa kt mozac de masa form 2 or form 3 sekalik.

  23. 23 nadxoxo November 11, 2008 at 5:45 am

    jamie. anda telah saya tag! saya arap anda buat tag saya. kalau tak, saya sedih๐Ÿ˜ฆ heheheh. sila lihat details di blog saya k!

  24. 24 bibcomey November 11, 2008 at 7:33 am

    jamierina!!! tahniah d ucapkan… sila jaga diri anda dan baby jamierina dgn baik yer.

    by d way aku rs aku kawen nanti anak ko dah masuk 2 kot? hehehe…

  25. 25 kerp rockstar November 11, 2008 at 8:16 am

    Jamie BCG utk TB (tuberculosis). Aku rase dulu time skolah rendah dah inject untuk Rubella dgn BCG. Time form 3 tuh mcm tetanus nye injection jerk. Macam ingat2 lupa gak. Huhu

    Neway kalau ko rase sangsi je nak makan apa2, sila le consult ke doc ko yerk. Huhu. And banyakkan membace mag2 or website2 yg berkaitan dgn pregnancy. Huhu.๐Ÿ˜€

    -kepam

  26. 26 beluncas November 11, 2008 at 9:02 am

    nad: hait! baiklah! next entry nih aku buat tag itu=D

    bibranie: tidak2… terlajak perahu bleh di undur..terlajak kata smpai biler2 aku igt..hahahaha. ko ckp ritu klu anak satu ^_^

    kepam: tetanus kot form 3.. aku rasa mcm de bunyik2 nes2 blakang2 dia. tp cmner2 pun… insyaAllah klu dulu2 xde skolah kt obesi ke ape..maybe da amek kot sumer rubella,hehehe

  27. 27 'Ain Nasir November 11, 2008 at 12:51 pm

    Benar cakap Cik Kepam..Saya sokong!!
    Consult la Dr anda…best la mengandung,mmbr aku pun tak ngandung lg, even die kawen dari dulu dari ko.Die nak tggu grad dulu…

    BTW, ade salah type pd comment 1st aku: *Waktu ni kandungan dipengaruhi oleh aktiviti or pemakanan IBU.

    Bukan bayi, cam aku tulis kat atas..tak lahir lg, mne leh pggil bayi, dan fetus masih lom leh makan (maksud aku mkn cam manusia biasa la)

    Happy2 sll ^_^

  28. 28 beluncas November 12, 2008 at 1:30 am

    ye..sebenarnyer cik ain..perancangan awal ialah menunggu selama setahun dulu baru merancang dpt kan baby. tp setelah mendgr2 cerita dr org, yg byk kapel yg plan nk hanimun2 dulu pashtu betul2 susah nk dpt baby, jd cam takut plak..hoho.

    jd aku pun menukar la kepada berserah kepada Allah saja..nk bg rezki cpt or lambat. alhamdulillah cpt plak.

    fetus ek skrg? embrio? haha. sng panggil baby je la =D

  29. 29 bibcomey November 12, 2008 at 4:04 am

    aduss… cmner ko bleh ingt ni? okla2 anak satu… tp klau rezeki ko murah nk wat cmne kan… kan… hehe

  30. 30 fananina November 12, 2008 at 12:36 pm

    jamie, aizat soh aku lawan kau…hahaha..aku buat2 x paham je la ape maksud dia…hahahahha :))

  31. 31 fatihah November 12, 2008 at 3:26 pm

    eloo jimiey..
    sy ingt dirimu walopon dirimu xingt sy..hihi..
    sy kwn nad ngan jojie ms kt utp dolu2..tp dah kuar awal atas sbb2 tertentu..juga ex-rumet leha ms kat v5 dolu2..hihi

    nway very2 congrats atas kemengandungan mu jugak..hihi..
    sy pon dah kawen..tp xdop rezki lg..huhu..masih menunggu nih..kekek…

    tahniah2..tahniah n tahniah..hihi..

  32. 32 azreen November 14, 2008 at 6:12 am

    aaaa, congrats jamieeee!๐Ÿ™‚ hope u manage to move to bintulu asap sebab macam lagi best je kalau berada di samping suami yang boleh jaga u!

    wahhhh besstttnnyaaa. ish, tahniah2.๐Ÿ™‚

  33. 33 beluncas November 15, 2008 at 1:52 am

    morning ppl~ 3 ari kot x bukak blog…hoho.

    thank you sumer~~ ^_^ ye..pasal bintulu…aku rasa… aku harap..hehe..n aku doa supaya awal bulan 12 ni aku da kt sana da.

    oo…btw..aku x gi lg fes medical checkup -_- tak tau la biler nk gi, huhu

  34. 34 Zu December 11, 2008 at 2:30 am

    MasyaAllah such wonderful news..I am a month late!

    Congrats James, so so happy for you!!

  35. 35 SyAhiRah^LaLAla December 20, 2008 at 10:14 am

    alahai untung+bahagianya kak jamie ni.hiks.congrates kakak.wish u happiness all the way.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers


%d bloggers like this: