1 Bulan 1 Hari Lagi…gulp

baju nikah aku da siap. walaupun aku suker baju tu sbb simple je, mak andam aku plak ckp simple sgt, haha. so mak jahit2kan sket2 labuci2 kt baju tuh~~

baju sanding version 2 da siap. this time ok la the color. haha..susah nyer nk carik silver. either nampak kelabu or nampak putih. aku nk tengah2. tp baju tu agak besar, and nanti pas raya akan try one last time, nk tgk pas da fitting ok ke tak.

– aku da mula distribute kad. ada anta emel, ada dpt kad btul. masalah aku ni sbb aku byk tak tahu emel2 org, huhu. sape2 yg rasa patut di invite tp aku lom invite tu..siler la roger aku yer (kasik address emel hang sekali).

prepared all the borang. susah nyer nk dpt kan timing tunang aku. ye la, dia jauh. so last 2 weeks dia balik, trus aku paksa buat sumer menda. kursus, tgkp gmbr (depends on negeri, ada nk gmbr ada tak), isik2 borang, HIV etc2.

– my pengapit for both side ialah cik bibrani yg comey jelita~~ ^_^ sory bib sbb x smpat shopping baju lagi satu ngan ko. pengapit tuk lelaki pun da de, kawan2 dia la gk, tp aku x tau baju dorg da setel ke lom. risau gak neh.

honeymoon destination. mostttttt probably is PD. rasanya tioman tu cam x berkesempatan aje. tp tak kire, next2 time kene gi tmpat2 len gk.

house hunting masih berterusan. mahalnyer rumah2 kat bintulu! hehe, no offense to the sarawakian but i always thought that umah2 kt sana rega murah la =D

– my boss said my transfer will be somewhere in mid november. tp official letter lom kuar. harap2 jadi! walaupun sgt sedeh meninggalkan opismet skrg, dan kebahgiaan segala kemudahan nk shopping and berhibur kt KL neh, tp aku cuma nk berada dekat ngn suami aku nanti =) tp aku x nafikan aku agaks edeh especially mengenangkan pas nih da susa da nk lawat mak bapak aku =c

– aku semakin manjer and ngade ngn parents aku. tiber2 jd emotional sket skrg. rasa mcm x puas plak bermanje. so mahluk2 single luar sana.. siler la bermanja puas2 ngan mak bapak korang skrg k..

da dpt seorang videographer =) TQ encik din mamantaro sbb rekemen kan mamat nih. (akan dtg aku akan buh link website dia klu da siap website tuh..hehe)

Some tips for you~

aku tulis ‘for you’ sbb tips ni bkn tuk yg planning nk kawen je, yg kawen tuh at the very last list of their mind pun kene be prepared.because my fren, korang x kan tau biler seru nk smpai.

a year ago, klu de org tnyer aku, jgn hrp la aku leh terpikir or terbyg akan kawen pun! masa tuh single and tak terpikir pape pun, haha. ahirnyer tak menyimpan2 pun. so lesson learnt tuk sumer, always be prepared ok.

Be mentally and physically prepared. org selalu tanya aku, ape perasaan aku skrg. the obvious answer wud be…jeng3x…. very happy! tapi yg org tak tau, preparing for a wedding, even a simple one like mine, is STRESSFUl. byk hati nk kene jagaaaa, byk opinion nk kenaa amik kiraaaa, byk benda2 kecik yg remeh temeh pun nk kene pikirrr…huhu.

ukur baju d badan sendiri. kalau anda bakal berkawen ngn anak org kaya or sendiri pun anak org kaya or sendiri sudah kaya, ni da tak jadi hal da masalah duit nih. tuk org2 kebanyakkan, mmg penting merancang perbelanjaan duit. benda paling penting ialah buat majlis ikut kemampuan. kedua penting ialah klu nk buat lebey grand lg, then kumpul la duit mulai skrg ngn byk sket.tp kalau x plan nk kawen pun, kumpul je la duit sikit2. sok tiber2 da smpai seru baru nk panik cam aku, nanges je la kan..hehe.

Rajin2 sikit survey byk tmpat. tak kesah la mak andam ke, tmpat kemah2 ker, caterer ke, kedai kain ker. biar menang membeli menang memakai.

Manage time properly. aku problem sikit sbb family aku jauh. then pas kerja da penat nak mampus plak. aku curik2 tulis kad kawen pun time opis, ok.

orait~~ berlalu dulu. klu de pape lg tegerak aku nk bgtau nanti, aku updet lg =)

24 Responses to “1 Bulan 1 Hari Lagi…gulp”


  1. 1 lintee September 10, 2008 at 4:56 am

    mie!!!!! lagi sebulan je….x sangka betul lah..bes nye..transfer pon dapat…n bib jd PENGAPIT???? wut???? nape aku x tau menahu ni….bes nye…aku nak nak nak pegi!!!!!

    again…jgn lupa send sume photos kat aku tau…SEMUA!!!!. cakap kat bib jugak…

    ps: nanti mesti bib malu2 kucing nak sapu2 tangan ko ke betul2kan baju ko ke…xdpt ku imagine….

  2. 2 klise September 10, 2008 at 2:26 pm

    quoting : sape2 yg rasa patut di invite tp aku lom invite tu..siler la roger aku yer

    kiter orang melayu mesia semestinya smue malu2….. kalo da tak diinvite tuh aku gerenti la takdernyer die anta email suh kasik invitation…. hahaha
    1bulan 1hari lagi? smoga by that time aku da ader keje yang tetap leh la aku belikan microwave tuk ko

  3. 3 azreen September 11, 2008 at 1:05 am

    jamieee nanti ko pindah bintulu ke? omg lepas kawin ni, ur life is literally changed!! dah pergi tempat yang sunyi cam bintulu tu…hehe..apa lagi..jangan2 raya depan ada orang baru :p

    bestnyaaaaa. walaupun aku ni takde la akan kawin dalam masa terdekat tapi susahnya nak inculcate habit to start saving money!! haish! good luck jamie! enjoy your final month as orang bujang!🙂

    p.s.
    i have extended your invitation to budak2 lain yang aku dapat jumpa.

  4. 4 bib September 11, 2008 at 1:05 am

    wehhh mok… mana de aku malu2… aku cuma pemalu jer. hehehehe

  5. 5 beluncas September 11, 2008 at 2:56 am

    azlin: samaada bib malu2 ke pemalu ke.. aku rasa cuma thn 15 minit je sikap tuh. pashtu mesti da rock cam bese lik =D

    bib: selaku pengapit berjaya, jgn luper tolong aku kopekkan kulit udang nanti

    arep: hehe, ye tak yer gk. jd klu aku de kelupaan sape2 lg tuh, org2 yg da di invite,siler la igt2 kan aku.

    azreen: tq sbb extend invitation kt mahluk2 mozac yg len. truja nk jmper korang sumer! >_<

  6. 6 azlin September 11, 2008 at 5:42 am

    hahahha..bengong…sempat lagi ingat nak makan udang…kalau dh udang tu berkulit, ko tahan jela dulu…wat malu2 kucing sket…nanti sume org dh balik, ko bedal la udang puas2…senseng2 (betul ke ejaan ni) lengan baju tu sikit…kopek segala udang yg ada…

  7. 7 bib September 12, 2008 at 5:00 am

    mie, ape kata masak udang yg suda dibuang kulit? hehe..

  8. 8 beluncas September 12, 2008 at 6:00 am

    hehe….bib..takmo~~ nak udang kopekan pengapit >_<

    lin, aku mmg de berniat mcm tu..haha. org balik je trus mencekik tanpa adab sopan lg.

    (yakin je aku ni ada udang..tah2 dlm menu lauk pengntin takde udang pun =D )

  9. 9 'Ain Nasir September 12, 2008 at 6:55 pm

    Salam Jamie..

    Oh tidak…rakan ku yg seorg ini akan jadi milik org…Oh no…
    Bib selaku pengapit? Oh, adekah aku kena cari pengapit, mak andam, en khemah, tukang masak (ayah aku mskkan je la..), kat mane nak beli lembu, kambing, ayam, tok kadi etc… mulai sekarang? Hmmm……Ade sape2 nak jadi pengapit aku? Sile beritahu..heheheh

    Aku tak dapat la nak dtg ke wlimatul urus ko…Tp pesanan ko utk menyimpan akan ku simpan. Tp, perempuan kena simpan duit ke?Huhu…

    Semoga berbahagia ye Jamie….

    p/s: aku masih terbayang ko dlm versi baju PPS di Mozac, tak sangka ko kawen dulu dari aku…hmmm…

  10. 10 beluncas September 13, 2008 at 1:56 pm

    hehe… ye… baju PPS tu..baru skrg aku sedar betapa buruk kaler pepel tuh,haha.

    ye ain, pompuan kene nyimpan, len la klu ko nk mntak rega kaw2 kt pihak lelaki, hehe.

    btw, lembu (seekor) mahal giler wooo.. baru aku tau…

  11. 11 azlin September 14, 2008 at 1:55 am

    hahahha..aku terpk PPS tu apa? setelah puas korek otak apa uniform sekolah ko dulu, baru ku igt pengawas pusat sumber..tol ke? ke pengaws library..cun pe purple tu…lembut gitu..ujud lg x??? tu la..perlu ke nympan..malas nyeeee…makan ayam je lah..

  12. 12 bib September 15, 2008 at 2:10 am

    huhu ain… bestnyer kalo prmpuan xyah simpan duit. skrg jugak aku mau kawen. hehe..
    mie… aku rasa xde udangla dlm menu ko. aku da tanye mak ko dah. hehehehehe~~

  13. 13 beluncas September 15, 2008 at 2:51 am

    ye ke? klu camtu..bese klu ikut tradisi..klu takde udang, ganti ketam. hehe..lg mesra kite nanti bib ^_^

    lin… haha..aku pun terpikir..ujud lg tak PPS ngn baju pepel nyer kt mozac? ko kene la nyimpan beb..kata wanita zaman moden. mane leh gntung harap spenuhnyer kt laki..hehe. (tp aku rasa..by the time ko da jd doktor nnt, duit2 ni x de hal da)

  14. 14 azlin September 15, 2008 at 4:46 am

    hahahhaa..skali lagi ko sguh bengong..nak ketam pulak…x tahan aku baca…senang2 aku suh bib kontek mak ko..suh letak ikan masin je ..ikan masin goreng, masak lemak, masak cili…kalu ko nk mesra2 ngn bib, ikan masin pon leh gak..susah tu nak kopek isi die pakai sudu garpu…

  15. 15 Fairuz Yusof September 15, 2008 at 5:27 am

    Ye..ye..baik, baik. Sy menyimpan skrg. Hihu. =P. Btl tu, klw bukan utk kawen, blh gn utk bnde lain. (Singgit..2 hinggit..3 hinggit..). Owh..lame lg la nmpknye..=P.
    BTW, Nisa ty, leh ke dia dtg? Tapi, tu pn klw dia tak BZ.

  16. 16 beluncas September 15, 2008 at 6:17 am

    Nisa? wah…adek dorm tu..sgt2 la di alu2kan!

    takper fairuz…singgit2 pun duit =p

    lin: haha.. aku sbenarnyer x mkn ketam sgt pun =p tp udang tu mmg nak la..uwaaa… takper la..klu bib x mo kopekkan..aku g manjer2 ngn pengapit lelaki ^_^

  17. 17 berrymint September 15, 2008 at 8:42 am

    mie.. jgnla naya aku.. ade ke ketam.. ok2 boleh r ketam tp ketam ball k?? hehehe.. cdgn lin tu pun best hape.. ikan masin.. x penah aku nmpk org wat lg tu mie.. =P

  18. 18 azlin September 15, 2008 at 10:48 am

    manje2 ngan pengapit lelaki ke PENGANTIN lelaki??? tolong laaa…xyah cover2 malu kucing di sini ye….silap2 nti, bib yg manje2 ngn pengapit lelaki…x pon pengantin lelaki trus..hehehehhe…

  19. 19 fananina September 15, 2008 at 3:19 pm

    jauh sangat la mak bapak kau tu..melaka-kl je..hahah…jangan sedih mie..kawen tu akad nikah patut free..kadi pon nak mintak baya..cet..nnt aku soh bapak aku je nikahkan aku..jimat 80 ringgit :p

  20. 20 fananina September 15, 2008 at 3:27 pm

    btw, bersempena transfer kau…aku lagi sedih sbb nnt aku kawen kau x dpt datang…hahahahah :))

  21. 21 beluncas September 16, 2008 at 1:45 am

    bib: hehe…. jgn la risau.. klu de ketam sekali pun…aku x kan buli ko. tp udang tu mmg konpem punyer la =p

    lin: hehe… aku mmg nk manjer2 ngn pengantin lelaki..haha. tapi mana la tau dia pun control cun arituh, susa la aku nk mntak kopek2 kan.

    fana: oit2..melaka KL ni aku x kesah le. aku mksudkan nanti, kalau da pindah bintulu…uwaa. hehe..tul2, klu dulu2, duit tuk kadi, ikut ikhlas keluarga. tp sbb byk sgt kes kdg2 kuarga luper bayar (aku rasa la), so bayaran da di selaraskan. tp klu berkemampuan, bg la lebey,hehe.

  22. 22 nadxoxo September 18, 2008 at 10:42 am

    dup dap dup dap..xsaba nk tgk puan jamilah hasnawi bersama encik ‘rupa-macam-jep-tp-dh-tak-serupa-dah’ duduk kat pelamin n malu2 kuceng😛

  23. 23 'Ain Nasir September 18, 2008 at 5:45 pm

    kena buat bisnes semula la ni nak tmbh pendapatan ^_^.
    klw ko pindah bintulu, aku tak kire gak..ko kena dtg time wedding day aku.
    Kena upah Tok Kadi???Baik minta Pakcik Nasir nikahkan je…hihihi..
    Cesss…suda berbincang lauk pengantin lak. Aku lak kena pikir lauk pe nak msk, setiap kali nak msk…Sungguh contradict….

  24. 24 beluncas September 19, 2008 at 4:10 am

    cik ain dan cik fana dan cik bibrani dan sape2 la yg nk kawen lg in the future: hehe..budget2 la majlis kawen anda time raya ke..time public holiday yg panjang ke..and bgtau 6 bulan in advanced yer =p klu de kemampuan dan kesempatan, mesti aku usaha sedaya upaya dtg.

    nad: aku takut aku ngntuk tertido je time sanding..haha. btw, masa 3 minggu pertama kenal dia, mmg aku rasa cam jelmaan jep. skrg da x rasa da. di tambah ngn jep yg da gebu lg =p


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers


%d bloggers like this: