Adat, budaya dan kebiasaan yang menyusahkan

Gmbr hiasan, jgn tgk awek blakang dia plak

Gmbr hiasan, jgn tgk awek blakang dia plak

kadang2 aku pelik. pelik pada masyarakat yg mulut banyak kalau sesuatu individu or keluarga melakukan benda2 yg d luar adat. walaupun benda yang di lakukan itu tidak lah sampai d luar batas agama.

tapi aku x pelik pada masyarakat itu aje. pelik aku juga ditujukan pada individu or keluarga yg ingin buat sesuatu d luar norma adat dan budaya tmpat mereka menetap, tapi risau sggggtt kat pandangan org lain.

aku hampir nk berbalah dgn kedua ayahanda dan bonda tercinta dalam hal2 mcm ini.

aku cukup tak kenan dgn adat membuat tol dan meminta duit dlm majlis2 kahwin (trutama di sebelah johor nih). jd untuk majlis aku nanti, aku tak mau la hal ini sama sekali terjadi. aku jadi kecewa bila parents aku cakap mcm ni.

“uda, kami pun tak suka. tapi kalau nanti ada org2 tua da duduk beratur membuat tol tu nanti, kite nk ckp ape, nk buat mcm mana?”

=c cess..fine. aku x salahkan parents aku, x salahkan jugak org2 tua itu, cuma aku rasa, adat2 yg menyusahkan ni, nape la nk d buat org jugak.

bkn org lain aja..aku sndiri pun, kdg2 mcm keliru dgn line d antara batas agama mahupun adat ini.

baru2 ini, seorang kawan yg dikasihi nasihatkan aku supaya amalkan mathurat. jadi aku dgn rendah dirinyer bertanya kembali.

“tapi zam, boleh x aku nk baca mathurat tu dgn ikut suka aku je nk baca cmner? dulu kt skolah, tgk budak2 ni baca, ade lagu2 dia semua. aku x geti”

dgn bijaksananya, kawan aku reply.

“ala.. ko bkn tak tau, org melayu ni. sumer benda nak dilagunya. doa2 kan lebey baik d baca dgn suara perlahan..”

betul jugak!

kadang2, aku perasan, ada jugak benda yang takde pun kot dlm adat2 ni, tapi kalau da jd trend, mcm sumer org akan ikut. contohnyer mcm wedding cake. aku rasa..zaman2 hang tuah dulu (ok2..ni da bapak lama sgt, haha), zaman2 dalam 30 40 thn dulu, takde kot wedding2 cake nih? tak tau la kalau dulu guna ketupat tak pun kek kukus ker buat potong.

skrg da jd mcm trend. and tipu lah kalau aku x tringin gak. cuma memikirkan rege kek2 bertingkat yg indah permai tu aje buat menyusahkan hati. jd aku bertanya kepada opismetku yg comey.

“tin, takper ke ek klu x de wedding cake time wedding?”

beliau mereply. “eh takper. yang wajib ada cuma akad nikah aje =p “

oo..ckp pasal wedding cake ni, byk jer org2 yg telah menginovatifkan cake tuh. kawan abg aku, kek dia x tingkat2..setingkat aje tapi besar lebar. so mcm2 la dia duk tulis atas kek tuh. wedding anak seorang pakar motivatsi terkenal baru2 ini, instead of cake, dia buat agar2, yg berlainan kaler n bertingkat. wedding aku? hmm..tak decide lg nk buat kek ke x,hoho.

aku tidak ada masalah dgn adat2 ini, selagi mana ia x menyusahkan. aku ada kawan, yg berlainan bangsa dr aku, yg memberitau, pertama kali dia dtg bulan, keluarga dia melarang dia mandi spnjg tempoh tuh… -_- jauh d sudut hati aku nih, nak sgt aku lemparkan kata2 kemelakaan yg melambangkan betapa tidak relevan dan kurang pintarnya adat itu. haih.

28 Responses to “Adat, budaya dan kebiasaan yang menyusahkan”


  1. 1 azlin July 7, 2008 at 6:36 am

    aku pon rimas tgk tol2 tuh..aku penah g wedding jiran nenek aku..ko tau la kampung aku kat johor..bukan men bertol2 lagi..dekat 10 org kazen2 si pompuan berdiri keliling pengantin pompuan (pgntin tgh duduk atas pelamin smbil muka ditutup ngn kipas oleh pengapit)…so time laki tu nak nek pelamin, dorg mntk tol..plg beria2 skali mak andam..hishh..seryes sgt annoying..kalau setakat sorg 2 leh terima lg..kalau 10 org keliling tu, plus mak andam yg agak tua rupenye nk gedik2 mntk tol, kite akan rs menyampah gile bile tgk scene tu..n aku rs cam agak memalukan laki tu je..cam sume org tgk die try to mntk kurg tol or etc. si pengapit laki lak terkuis2 mencari duit dlm poket..kesian la..cam memalukan org wpon cume gurauan or adat..

    hmm..pnjg lak komen..heheh..neway, xnak kek pon xpe..lantak la org mie..ko wat pulut kuning je la leh jugak..wat 2 tingkat..cntik gak tau..pastu letak ayam ke rendang dgg ke tgh2 tu..seryes ko sendiri terliur nti time nak potong..aku cam penah tgk kat ne tah..maybe kat wedding artis kot..maklumla..aku kan suke berforum..so tgk bod gosip jelah..

  2. 2 miss tin July 7, 2008 at 6:49 am

    Jamie, masa my parents kawen kan, they wore a beautiful white gown n tuxedo. Tapi, they cut PULUT KUNING 5 TINGKAT, instead of the normal WEDDING CAKEšŸ˜‰ cool ha? Hehe..

  3. 3 beluncas July 7, 2008 at 7:26 am

    hehe..korang dua orang ni mcm berpakat plak mengomen. sama2 ckp pasal pulut kuning. nyummy…da la mmg feveret aku.

    itu la…adat2 tol ni nyusahkan org laki…klu johor sama johor gak..takper. ni klu mamat tu negeri len?

  4. 4 azlin July 7, 2008 at 9:31 am

    tu la..kalau mamat tu negeri len, seryes die leh bengang..x pon family die bengang..mst cam ckp ngarut gile tol ni..eiii…susah la..neway, cute pulak kek tu..cup cake kan bwh2 tu?

  5. 5 gajahchan July 7, 2008 at 1:03 pm

    haha, bes gak aku baca topik nih.
    setau aku, time bapak aku nak kahwin ngan mak aku..lg la, ikut adat pepatih sokmo.
    seb baik bapak aku nih pandai menyimpan dan sanggup spend utk kahwin ngan mak aku.
    baju persalinan mak aku jer x silap aku mau lebih 7 pasang kot. tak igt dah aku, tp ada gmbr dier kat rumah. hahaha

    adat owh adat~
    jangan kerana adat, kita yg nak kawin nih yg merana.

    alhamdulilah, org ganu wat simple2 jer die nyer majlis. mgkn ikut area kot. (selamat la duit ku..haha)

  6. 6 cikfadhilah July 7, 2008 at 1:18 pm

    jamie..aku setuju dgn lin tee.kdg2 rs kelakar klau ade tol..tp ble tgk yg berbaris utk tol tuh sampai 10 org..isk..gle r cmtu..aku plak yg jd segan..sian la kat bakal suami kte kan..isk..cm membebankan diorg jer..haih..sabar je la..

    btw ko jgn kuarkan bahas kemelakaan tuh..ahaksz…

  7. 7 [re-arrange] July 7, 2008 at 1:37 pm

    uih ape plak johor cmtu! tu jawa2 je dowh.. bukan johor tuh miahahahašŸ˜›

    stkt aku dok johor selama 20 tahun, tgk kat muor sume stkt sanding dok atas pelamin and makan2 je. huhuhu.

    anyway, cake tu english nye culture ye. tak tipu woo. (aku tak kisah jer kekeke.. )

    p/s: buat baling2 bunga tamoh? baling2 la sket bg aku lak next kawen ke miahahahašŸ˜›

  8. 8 Fananina July 7, 2008 at 1:48 pm

    alaa..dah tersalah komen plak…tgk komen aku kat entri bawah :))

  9. 9 paceek July 8, 2008 at 2:02 am

    tu la..aku x berapa suka adat ni..lagi2 duit hantaran tu..huish..mansuhkan jer..subsidi minyak pun bakal dimansuhkan..XD..

    tp yang bab tol tu..kat kampung aku dh x buat dh..sumer dh moden kot..makan pun dh buffet..kesian abah aku xder pendapatan ujung minggu..(abah aku amek upah masak kenduri kawen)

  10. 10 beluncas July 8, 2008 at 3:11 am

    azlin: aah..cup cake. unik kan? sng nk bg org mkn.

    gajah: sbenarnyer gajah..mgkin ikut fmly nad kot =p benda2 adat ni..klu kuarga kite sapotif taknak ikut..anak2 pun epi aje. ni kdg2 parents risau sgt pndpt org len

    adek: hehe..muar tu da mcm da dkt melaka aje.. da trikut adat melaka kot =p aku rasa ni mmg adat johor..tak ikut kaum. tp maybe ikut area. ayah aku jawa, tp wedding cousin aku dulu x de pun tol2. mak aku half bugis, yg aku risau ni..nenek2 sedara sblah mak aku ni la (org sgamat). tp dorg bkn bugis/jawa pun

    paceek: kalau da moden, meaning da x de lg ke telur pindang, ngn berkat? wooah…down tuh

    fana: haha..kite mmg serupe. btw…belanjawan kawen yg ko taruk kt blog ko tuh, tu kire murah tuh~~

  11. 11 klise July 8, 2008 at 5:49 am

    pemuda2 DAP da cadangkan da kerajaan selangor beli semua konsesi lebuhraya…. so bek ko tunggu pas diorang beli… senang kang nak kawen takder tol…. suami ko pon senang nak kawin lagik 3…. takyah bayar tol 4 kali… warf

  12. 12 paceek July 8, 2008 at 6:37 am

    yer jamie..kebanyakan dh xder berkat dah..telur pindang pun dah ganti gula2x..sumer nak barang ekspress jer skarang..manusia dh semakin x bersosial..x cukup masa la katakan..tp aku rasa aku pun sokong adat tol tu..x banyak pun pakai kat johor..aku rasa bukan adat org johor tu..adat spesifik jawa or bugis or boyan or apa2 kot..

  13. 13 beluncas July 8, 2008 at 7:20 am

    arep: hoho..lancang nyer tgn ko menulis. sukati2 dia je nk tol 2 3 org lg.. aku simbah asid dulu =p

    pacik: takmenahan ayat manusia skrg smakin bersocial =p tak la..aku rasa tol2 ni mmg adat johor..tp ngikut tmpat. kawan aku azlin kt atas tuh, kampung johor tuh, bkn de kaum pape pun dia. (eh lin, kg ko ktner ha?).

    cydee: allah, x pasan ko de komen memula td. takper cydee.. kt melaka aku rasa x de tol2 nih

  14. 14 klise July 8, 2008 at 10:34 am

    aku bukan aper… nak menyuarakan kebebasan berpoligami jer… kalo da mampu…. stakat 3 tol lagik…. PLUS ke NKVE ke Lebuhraya Damansara ke… die lanyak jer…..
    tapi siyes ker kat belah johor jer? so far aku g kenduri kawin tak nampak pon scene2 camni… owh luper lak… aku anti social… tak g sangat kenduri2 ni… kalo g pon sampai makan jalan…. wahahahahaha

  15. 15 beluncas July 8, 2008 at 11:06 am

    hehe…tak tau la..so far mmg aku dgr kt johor aje jd. dulu smpai masuk sukkaba tu..kuarga pengantin laki tu org mana tah, so dia sgt x puas ati la time wedding dorg jd camtuh.

    eyp2..aku ni baru nk melangsungkan ari bahgia..ko da nk sebut cawangan2 len..mmg wajib la aku dpt microwave oven tuh..isk2.

  16. 16 azlin July 8, 2008 at 12:36 pm

    kampung aku SIMPANG RENGGAM ok?? neway, yg tol tuh JIRAN nenek aku..xtau la aku dia kaum apa..nampak muka melayu je..tah..xtau kot2 de jawa ke bugis ke kerinchi ke die..kaum aku? hehehheheh..xperlu lah dinyatakan sbb ko dh tau pon..tp kaum nenek aku tu aku x tau..aku igt melayu je..tahla..mgkin dela kot jawa ke apa. nti aku tanye nenek aku.

  17. 17 beluncas July 9, 2008 at 12:45 am

    lin..x mgkin la jiran ko tu “kaum” ko =D kaum ko cuma hagil aje ^_^ hehe.

    tringt time ko story dulu, time ari raya, budak2 kecik tu ragu2 nk masuk umah nenek ko sbb ko yg bukak pintu =D

  18. 18 klise July 9, 2008 at 1:40 pm

    lulz…. kalo aku mampu la…. takat mikrowave tuh no hal… tapi satu jer kemusykilan aku…. tujuan mikrowave tuh sebab ko nak masak fancy2 ker nak panaskan lauk kedai mamak jer? ops terpecah rahsia ko lak…. wahahaha….

    biler ingat2 balik ade la upernyer yang tol2 ni…. hahaha baru aku teringat…. da r cam dem siap kutuk kalo kasik sket…. pastu tak kasik slagi tak sampai demand…. DAP sungguh orang yang mintak tol ni… ops terpolitik lak… wahahah… nak wat camner kerajaan nak wat CORR diorang tolak… da tarik projek cakap kerajaan lak tinggalkan rakyat…. oh!mohnaa.. merepek2 jer aku ni….

    tujuan tol tuh kiter amik pendekatan darik segi positip… yakni diorang wat tuh…. hanyalah nak tolong pengantin laki tuh jer… loose muscle sket… takder r cam robot naik turun pelamin…. nak kasik ilang suasana keformalan akad nikah…. so katakan yer pada tol…. yerla… takbaya tol kang… mentenen saper nak wat?

  19. 19 beluncas July 10, 2008 at 1:47 am

    wahaha….sengal….klu aku panas2kan lauk pun..kire mithali gak ape ^_^

    btul gak ek… tp instead of dorg buat tol..bek makcik2 tu buat lawak je kt situ..lg leh loose muscle =p

    haha..kampung ko kt muar kan arep? so tol tu jd kt muar ker?

  20. 20 klise July 10, 2008 at 2:15 pm

    tah r…. aku tak ingat sangat tang lokasi… yang aku ingat menu die sedap ker tak… hahaha…. aku raser yang membuatkan kenduri best kalo terhidang macam2 pilihan… taknak ayam ader daging lembu… taknak tu ader lak daging kambing…. ayam lak masak 2-3 stail…. sekali jer aku penah g die wat camni… tabik spring aku ngan mamat yang kawin tuh…. nak jer aku suh die kawin lagik 3…. cukup korem….
    kalo nak suh wat lawak… watper panggil mak andam aka pak andam yang ader boing2…. korang da lebey 21 taun so pandai2 pikir aper boing tuh…. hahaha bek panggil raja lawak astro “lu pikirla sendiri jamie!”

  21. 21 [re-arrange] July 10, 2008 at 8:15 pm

    amboi amboi… tadek2! kat muor tadek tol2. tangkak dgn pagoh je ade tol LOL.

    yg ada kalo kat muor, nasik minyak, sirap bandung dgn icecream soda, and barkat + tlur pindang. itu kalau btol2 traditional la.

    tp bak kata paceek, barkat dgn tlur pindang tuh dah susah mau jumpe.. hu hu hu.

    jamie, ade sirap bandung dgn icecream soda tak majlis ko? kalo tadek tamo gi HAHAHAHA.

  22. 22 beluncas July 11, 2008 at 1:17 am

    arep: wahahah..klu nabil nk dtg..silap2..aku melekat je ngn dia, x lekat da kt laki aku kang =D err..tapi ape tuh boing2?

    adek: hehe… muor tu beso =p kenduri aku, mak aku ade buat telur pindang (makcik aku sponsor) tp limited edition aje, tak pun tuk letak kt bunga pahar. sbb siyesly, byk org yg bkn asal johor x geti n x suker sgt mkn (temasuk la tunang aku..uuu).

    bandung soda tu kemungkinan besar x =p sbb caterer aku makcik melaka. tapiii..klu nenek aku murah hati nk buatkan, maybe ade la. dulu penah, aku buat open house, caterer tu ckp pandai buat bandung soda (tp rasa cam hrm), sudah2, mak ngn nenek aku buang sumer and bancuh lik sndiri.

  23. 23 jep July 11, 2008 at 3:38 pm

    lelol jamie2, terpk gak ko eh psl tol neh? yerp mostly kat down south jb ade la tol2 neh. aku pon tatau camne le wujud ade yg buat, ade yg x buat, sll yg aku jmp 2-3 org je la b4 pengantin laki masuk umah, tp yg 10-20 org keliling pengantin pmpn tu x nah tgk lg la. ntah le maybe cara makcik2 nk test bakal suami pengantin kot, is he able or not. bese ler everyone wants the best, x terlupa gak org2 yg amik kesempatan wakaka. dr dulu pon ade, tp dulu2 ade satu je n tu bile wakil laki berbalas pantun masa nk msk umah, igt iklan mastercard satu ketika dahulu? yg laki tu xde duit pon nk kasi wakil pmpn last2 hulur mastercard jer.

    nk marah tak gune, bakal laki ko pon kne gak expect menda ni dlm bajet. mmg kawen ngna ko, tp relationship dier bkn nyer semata2 dgn ko sorg or family ko jer. raya nnt pon jmp gak hohoho. menda ni dh cam tersebar luas gak, luar dr johor pon ade gak. its becoming universal. aku pon bile nmpk menda tu terpk, xmalu ka dok rmi2 mntk duit, cam dak2 skolah rndh dtg beraya lak. kalo dak kecik ok gak aku kasi, ni seko2 dah tua laki ade, anak dah 5, emas berkilo2 kat tgn pon mau gak. makcik aku pon ade yg join the club, n bising sbb mamat tu kasi singgit, aku gelak kan jer. mamat tu pk blanjer kawen sorg pon nk pecah pale. drpd kasi org 50-100, bek dier simpan tuk blanje honey moon.

    well kalo takut sgt soh je la, laki ko ltk dlm srung angpau pastu lekat ngan gam gajah, ltk le 3-5 inggit dlm tu. kalo derang x malu derang akan berusaha bukak gak kat situ, maka terbongkar lah satu sifat buruk di khalayak rmi hahaha.

    marriage is f**king(censored sbb kat blog jmie :P) expensive now a days not to mention the rising price of every single damn thing in this world. so b4 kawen make sure kaver sume menda dlm budgetary termasuk ar menda2 picisan cam plastik, bekas polisterin, n tol yg di sebut2 dlm post neh hahaha

  24. 24 jamie July 13, 2008 at 1:46 am

    wah…karangan dr jep! berasa kagum..hehe~

    aku terpikir klu de la nenek2 sedara nk buat tol..tp kemgkinan cam x de pun ade gak. klu x de bgs la..klu ade..haha..aku pesan je la siap2 kt pengapit lelaki, suh standby sket2.

    eh en jep, nnt klu x pat dtg, drop by je la time raya tu kay. aku tau AL ko da tinggal sket. pashtu jauh plak kerteh tuh.

  25. 25 fikrick July 19, 2008 at 5:23 am

    cake n awek tu mmg cool.

  26. 26 beluncas July 19, 2008 at 9:49 am

    cess leb…awek tu gk di usha nya =p

  27. 27 bib August 6, 2008 at 7:22 am

    tol tuh.. dulu masa abg aku kawen dia kena lalu 3 tol d mana setiap tol ade lebey kurg 7 org yg perlu d bagi. kteorg pun xtau nk ckp pe ms tuh n naseb baekla pengapit abg aku bwk enough money. by d way, ko kawen kat mlk pun ade kena tol gak ker?? aku ingt kawen kat johor je ade tol..

  28. 28 beluncas August 7, 2008 at 7:27 am

    hehe..takde la…harap2 kawen kt melaka takde kene tol..cuma ko jgn luper bib..sedara mara aku mahluk johor sumernyer. aku je jd melaka celup.

    tp berdasarkan wedding sepupu aku ritu..aku x nampak tol,hehe.

    aku x risau sgt tuk wedding aku, cuma ni bantahan secara umum terhadap tol..hoho.

    x silap aku..kt n9 pun ade certain2 tempat yg budaya tol.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers


%d bloggers like this: