i hate her… but i want to forgive her… how?

pada saat n tika ini… em…silap..pada saat n tika 2 3 minggu lepas..aku memendam perasaan sgt benci kt sorg awek nih.. benci ke marah ke..aku pun x sure.. siapa kah dia? jeng3x…

aku kenal dia, dia kenal aku. tp aku x anggap la dia kawan aku, aku rasa dia pun x anggap aku kawan dia. aku ngn dia ok, mgkin dlm seumor idup..ade lah bertuka2 senyum klu selisih d jalanan.. klu berckp…mgkin seumor idup x penah lebey dr 50 patah perkataan? kirenyer..dia x penting untuk aku, aku x penting untuk dia. aku x peduli pun ngn dia..dia pun x peduli ngn aku.
jd bagaimana kisah benci aku terhadap dia bermula? sbb… sbg seorang yg x kenal aku… dia dgr citer bukan2 pasal aku, n dia x tau btul ke x.. tp dia telah memain kan peranan gak tuk menyebarkan cerita itu pasal aku.

so? nape aku nk benci dia? klu benda x betul..biarkan je la kan?

satu..sbb benda yg x betul tuh..terlalu memedihkan.. klu stakat x btul n bese2..mgkin leh handle lg. kedua..aku rasa teraniaya, dia sbg seorang yg x kenal aku, dia leh sebarkan citer tuh tnpa berpikir twice pun “tah btul tah x”. mgkin yg menambah pedih kt hati aku, ialah.. aku pun dok dgr citer x elok pasal dia..tp aku bereason sndiri “mm…dgr sblah pihak je..tah btul tah x citer nih”..n citer buruk pasal dia..x penah aku smpai kan kt org len..

jd.. aku menjadi emosi.. aku berpikir..aku leh jaga rahsia dia.. n kedua..aku leh jaga air muka dia.. (rahsia: dia ada satu rahsia… yg dia x mo org tau..n aku dgr rahsia tu dr org len..tp aku simpan gak sbg menghormati dia. air muka: ni berkaitan citer x elok yg aku dgr pasal dia.. aku x rasa perlu aku sebarkan sbb aku sndiri x tau btul ke tidak).

kesimpulannya..aku jd benci n marah sgt kt dia… cume..lepas da 2 3 minggu berlalu..da jd kurang.. tp aku stil rasa..klu aku jmper dia kt tgh jln lg ker..tah aku leh pandang ke tak muke dia..tah aku leh wat mcm biasa or tidak =c

dan tak tau la..secara tiber2 n ajaib nyer..sdg aku membaca satu buku motivasi.. aku  smpai satu bab..pasal forgiveness..toksah la aku nk citer betapa penting memaafkan org..rasa nyer sumer org tau. yg org tak tau..ialah ..”mcm mane?”

buku tu ckp… kite lg sng maafkan seseorang tuh..klu kite tau.. org tu pun x tau ape yg dia wat..

so in my case..aku cuber bereason lg:

“dia sebar2kan citer pasal aku yg x btul..dia x sedar…bahwa dia da lukerkan ati aku..n dia x sedar..dia sdg jd org yg munafiq”

“dia x tau.sbb ati aku terluka… aku menangis semalaman.. n menyebabkan aku benci kt dia..klu dia tau ape yg dia wat tu leh sbb kan manusia len menangis..n leh buat diri dia d benci..sure dia x buat mcm tuh”

“aku pun ..penah sebarkan citer pasal org len..yg aku sndiri tak tau btul ke x btul.. mgkin ini balasan tuhan kt aku. n masa aku sebarkan benda tuh..aku pun x terpikir impact dia kt org tuh.. ” <- contohnya: aku dgr2 citer..fasha sandha suker minum2..memandangkan aku x minat dia..aku pun lg la sng ati sebarkan citer ni kt org. tp penah x aku pikir, tah2 fasha duk memendam rasa pe sumer (ini adelah contoh semata..nama fasha leh d gantikan dgn artis len jika anda mahu).
“aku x rasa dia jenis pompuan suker bawak mulut. n pas d kaji..mmg pun bukan dia saja2 nk bawak mulut.. dia ada sbb kukuh nk smpai kan benda tuh (mls nk ulas kt sini..anggap aje la.. mcm..aku smpai kan cite pasal fasha tu ..supaya nnt kot2 smpai kt fasha..fasha tobat ker? cth semata2..hehe)”

somehow..agak berkesan untuk aku =) aku stil rasa x bes lg pasal minah nih. but then..aku da x semarah yg mula2 aku rasa. maybe klu de kesempatan d masa hadapan..untuk dia mengenal seorang aku ngn lebey mendlm..dia leh nilai sndiri diri aku mcm mana..tnpa perlu dpt input dr org len? lgpun..lepas aku da x mara sgt nih, aku dapati..aku x la terluka sgt da.. after all.. she is nobody pun in my life =)

18 Responses to “i hate her… but i want to forgive her… how?”


  1. 1 paceek March 10, 2008 at 2:16 am

    buku aper ko baca weyh? buku fatin ke?

  2. 2 beluncas March 10, 2008 at 2:31 am

    ye..benar~~ =D da la pinjam tnpa kebenaran~

  3. 3 fairuz yusof March 10, 2008 at 2:33 pm

    Assalamualaikum Cik Jamie..Wah, sggh lm mung tidak berblog. Takpe, sure sbb BZ.🙂. Alhamdulillah, bgs la cmtu. Tp lg bagus klw blh face-to-face, ckp time lunch ke. Just nk ckp je, bkn mrh2. Klw between girls ok kot. Klw dgn lelaki yg payah sket. Kang tak psl2 kn tuduh lembik la, etc. Papepn, keep up the good deeds!

  4. 4 beluncas March 10, 2008 at 2:42 pm

    skrg nih..minah tu..kedudukan geografi nyer tgh jauh… hehehe..tgk la nnt..satu ari klu de peluang..aku face to face.. tp rasanya..by that time..ati aku pun da sejuk beku da..silap2 luper da benda ni penah jd =)

  5. 5 gajahchan March 10, 2008 at 3:14 pm

    haha, kes ko nih aku kena gak skrg nih..tp aku amik x tau la sgt..walaupun aku ada simpan gak rahsia mamat nih yg x reti jaga perasaan org(ckp ikut sedap mulut, seb baik dah tukar dept).

    itu la, nih 1st time aku jumpa org mcm nih..smpikan aku terpaksa luahkan kat staf lain yg pernah keje ngan dia..rupanya, ramai yg dah terkena ngan mamat nih..haih~

    arap2 mamat tuh sedar la kot walaupun dah kena sound ngan sorg akak.

  6. 6 beluncas March 11, 2008 at 3:12 am

    klu smpai da kene sound..meaning… mmg da truk sgt la maamt tu ek gajah? aku x suker sound2 org..sbb klu diri sndiri d sound (klu dgn cara truk la), pun rasa x bes. tp org2 mcm nih..mmg nk kene sedarkan diri dia kot “hello cik/encik/puan, what u do is wrong.. u r hurting my feeling”. huh~

  7. 7 naffeesa March 11, 2008 at 1:32 pm

    halo jamie jameela..
    aku br tau wujudnye blog yg simple but nice nih stlh ko link kt status ym..
    aku rase la, utk melenyapkan lagi rase benci kt makhluk allah tu lg2 die scra geografinya da jauh, mgkn ko bley stick to this. “melupakan kebaikan dan mengingat khilaf kat org”.iA klu pape lagi benda jadi kt ko, u can handle it better..
    ..bile ko kate rase mcm x ptt sebarkan cite pasal fasha sanda tu, br aku pasan aku lg byk da sebar2kan cite pasal artis yg aku x sure pn btol x–sbb aku rase mcm cool je byk tau psl perkembangan artis2 pdhl aku tau dr media je.hee..
    kat indon ni jauh berlipat kali ganda acara2 menggosip artis klu nk bnding ngn msia yg cume ade melodi satu2nye.. ade insert, check n recheck, kasak-kusuk, go spot, kiss byk lg la. tgal pilih je chanel mane2 yg fit ngn acara menonton aku.. nk insaf jgk la;p

  8. 8 beluncas March 12, 2008 at 11:36 am

    heheheh…. naffeesa~~ (tiber2 rasa mcm best ejaan baru nih~). err… yg pasal fasha tuh..tu mmg cth smata..sbenarnyer..yg aku slalu dok sebar kt org skrg nih, citer pasal sorg artis wanita yg baru mendirikan rumah tangga..jeng3x~~. tp kan feesa (semakin ubah suai da nama ko nih).. ayat ko bg aku tuh..btul ke tuh? ooo..jap..meaning.. sepatutnyer… “aku kene luper benda baik aku buat kt org..n igt benda salah aku wat kt org” ek? (walaupun aku stay dlm msia je..tp kemajuan bahsa melayu aku mmg smakin merundum di telan usia)

  9. 9 beluncas March 12, 2008 at 11:44 am

    eh cop.. luper.. alang2 ko byk tau gossip pasal artis indon..aku nk tau gak status ahmad dhani ngn wife dia tuh. masih suami istri ke x? last aku dgr.. tgh hubungan dingin n x duk serumah, tp still suami-istri lg.

  10. 10 enoll March 13, 2008 at 9:05 am

    ini menarik perhatian namanya~

  11. 12 klise March 25, 2008 at 9:10 pm

    patut ko confront jer die…. yeah girl fight rules!

  12. 13 'Ain Nasir March 25, 2008 at 9:14 pm

    owh, lama tak nmpk ko berblog, br ku perasan. Aku bc entry ni tatkala makan, tp aku tak mampu nak comment lak. Aku nak g bc buku dl, len kali aku beri comment.hehe

  13. 14 beluncas March 26, 2008 at 7:32 am

    hehe..not so mad at her anymore la, arep =) orgnyer baek actually..cuma dia x pikir panjang biler menyampaikan cerite kot. da jmper dia recently.. tp x confront pun… klu aku da leh tgk muka dia tuh. ok la tuh kot..hehe.

    ain: xper2..x mo komen pun x per. ade org da tlg komen kan.. (uhuk2..if u know what i mean~~)

  14. 15 Nur Farhana Hamzah March 26, 2008 at 3:16 pm

    alaaa..jamie emo…aku suka entri labah2 yang besa tuh..gile comel…kekekek😛

  15. 16 beluncas March 26, 2008 at 4:00 pm

    siap nama penuh tu buh~~ mak aih~~ =p owh..entry ni msg dia forgiveness tuh. time ni thp emo da kurang.

  16. 17 choclairissa April 28, 2008 at 10:07 am

    rumet~
    i bersimpati dgn nasib mu yg malang itu..
    i tertarik dgn kate2 encik syazwan mase i tgh tensen gile kt sorang staf kt ofis i..
    die kate kt i…sometimes walaupun kite xwat baik kt org..ade org lain yg bls kebaikan kite..
    cube mu tgk skeliling..pnh x bile sorang staf tu wat mu tensen..tibe2 ade org lain yg blanje mu mkn..
    Allah mesti tlg kite rumet~sabo je la k…manusie mmg cmtu..

  17. 18 beluncas May 5, 2008 at 8:28 am

    rumet… *hugs*~~ tq~ ye kot…mane leh arapkan sumer org nk buat baek ngn kite kan2~


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers


%d bloggers like this: