me@work?

sbenarnyer..lebey pada.. me@KL? takdir tuhan… aku dpt keje kt KL.. aku mmg x nk melaka, sbb klu melaka pun, jauh gak dr umah aku. tp skali dpt kl, mcm tergamam gak aku. alamak… aku ni bkn nyer slalu turun kl pun.. nk g keje sumer pun tk tau mcm mane.

 tp aku ade selai abg kt KL, so for the time being, aku merempat umah dia la (actually mcm da sedap duk sini =p tp tu la, x kan slame2nyer nk duk umah dia nih). jd.. 3 4 ari sblum aku start keje tuh, aku da angkut segala arta benda aku g umah abg aku nih. n aku bgn pagi2 mcm konon2 nk g keje..n timing baper lame aku leh smpai ke opis.

 aku kene nek komuter smpai KL central, baru aku leh nek lrt untuk g opis. nek lrt tu aku rasa ok la..klu dlm 7 15 tuh, queue org beratur nk nek pagi2 tu x pjg pun, kdg2 x de queue.

tp aku sungguh terseksa…tatkala..aku mendiscover, komuter sgt la lambat lemah gemalainyer klu da terlepas satu tren tuh. pashtu sesak plak tuh =c first day aku start keje..aku da keilangan brg paling aku syg..tp mls la aku nk sebut ape dia..anggap je la rezeki kt sape2 yg jmper =c

tp..journey nk g keje tu ok lg..lame2 aku leh adapt pashtu bgn awal sket nk elak sesak sumer. leh la aku berlegar2 tapau2 mknn dulu sblum nek opis. tp biler balik…adeh….

aku keje smpai kul 5… aku kan baru je lg..keje byk mane la pun… abes nk balik..tgk x de sape pun nk balik..isk,serba slh gak aku. aku pun tunggu smpai 5 15.. uikss..x de sape ke nk balik nih? syg opis ker? ke umah sumer 5 minit je dr situ? last2 aku blah je la.  ngn penuh serba slh n takut d pandang slack =p

 aku x kesah balik lambat sket..tp..mane leh! aku skrg tgh nk kejar manjalara kul 6 30. tu pun kdg2 smpat tgk..kdg2 terlepas 10 minit yg awal =c sumer gara2 komuter yg pintu dia x benti same tempat each time. so tau2.. aku nk nek2..da lame tunggu..pintu benti dlm 2 langkah ke kanan aku..cess.. ngn org ramai sesak2 lg =c ni yg rasa kul 4 45 nk blah je dr opis nih =p

kt opis plak? ok la.. ade sorg akak comey ni mcm byk tlg2 aku gak..org2 kt situ pun nyce2.. bek ati.. walaupun aku seko2 je (sblum en zamani pun dpt situ gak), tp dorg x de la meminggirkan aku. cumer biler tghari..nk folo mkn… de plak dorg ajak mkn kt secret recipe… T_T aku ni gaji da la x masuk lg… duit scholar da menyusut ke thp sukar d gmbrkan..ngaaa..

aku dilema gak nk panggil dorg ni akak ke abg ke.. yg laki klu mcm pangkat nk panggil abg tuh..aku tibai je panggil nama. yg da tua sket tuh, aku taruk la encik kt dpan. tp akak comey yg slalu tlg aku tuh, aku panggil dia name dia je,walaupun dia 2 thn lg tua. tp aku rasa serba slh gak la..sbb jiran akak nih, member aku kt utp (jiran encik gajah). abes gajah panggil dia “kak long” aku plak panggil dia nama.. pening aku.

then aku baru dpt tau, aku x kan slalu sgt kt opis aku nih…akan ke opis kedua gak. so tu la..pagi kdg2 kt opis di lokasi A. ptg kdg2 di opis kedua di lokasi B. ni klu tiap2 ari nih..longlai gak aku. maklum la…aku bkn warga eksesais =p da la bkn nek keta ke pe ke…nek lrt.. nek lrt tu aku rela…tp yg aku x rela nk kene lintas2 jln nih.. aku takut lintas jln sesak T_T

pashtu..mknn mahal la sini =c ngaaa..ni yg rasa klu opis kt bangi pun nyce gak nih. kt bangi de byk gang walaupun company len. de chemun,de liha, de kamal (heheheh… oppss..kamal da de awek..keceper saya). kt sana aku de selai umah..dkt2 ngn tmn equine tuh.. tp tu la..hehehe..keta plak x de.. ngaa..

so tghari..aku x de la x mkn. tp kdg2 ..mkn roti yg da tapau siap2 dr pagi T_T aku ni la stiap 2 jam lapa..mane la cukup roti. tp kdg2 g la beli gak nasik. klu tghari tu x mkn nasik..ptg tu baru aku beli. nape la mahal sgt fud kt opis nih. ni yg aku menyesal ngumpat cafe yaumi kt v3 nih.. =p aku cukup anti dulu makcik yaumi tuh..lauk klu kt bdk pompuan sure mhl sket.. arga x tetap plak tuh. tp mahal2 pun..murah la lg dr sini =c makcik yaumi..maafkan saya… pakcik ali v4, dtg la meniaga sini…

ttp workload plak… fuh fuh fuh.. no komen… tp aku da cuak2 da nih. mampu kah aku buat keje nih? tp cik fana sweetnorfa yg bek ritu, da bg nasehat kt aku. dia ckp “takper jamie. ayat trick dia ialah I DONT KNOW BUT I CAN LEARN~” =) TQ Cik fana comey..

n KL is not so bad..baru smlm kuar2 windowshopping kt midveli ngn cik bibrani yg ayu mayu~ ..hehe.. nnt kite jln2 lg kay bib? tuk cik azlin.. trime kasih la sbb takut2kan aku pasal byk budak2 skolah busuk2 peluh nek lrt =p ko mmg x membantu..ahaks.. tp aku ttp x sabar nk tunggu ko balik sini n jln same2! =) to aisyah sahdan..sori x dpt jmper mase konvo ritu =c jgn majuk ngn aku yer~

 member2 utp ku sumer pun..klu korg tiber2 de kuar berjmper2an tuh, jgn la luper kan daku. ajak tau! windu kt korang~ ngee..~ doakan aku leh jd pekerja yg baik.. nk jd PJN da x dpt =p

15 Responses to “me@work?”


  1. 1 Fairuz September 12, 2007 at 1:24 am

    Assalamualaikum..Hehehe..Selamat dtg ke KL. Xpe, ok lg tu. Mgkn ko kn tggu ms bdk2 cuti sklh nnt. Time tu lg la azab nk naik komuter (dr pengalaman LI aku. Huhu). Bawak2 la bersabar ye Cik Jamie. (^_^)/

  2. 2 jamie September 12, 2007 at 10:21 am

    waaa…nape ko memberitahu aku kabar x gembira T_T sibuk la bdk2 cuti skolah nih. gi la obesi time cuti.. =c

  3. 3 'Ain Nasir September 13, 2007 at 11:44 am

    Assalamualaikum juga kepada Cik Jamie…
    Bgs pule ayat Cik Fana itu..Nnti aku dah start keje aku nak guna ayat tu jike aku tak reti nak buat mende..
    Seb baik aku keje kat spital. Rkn sekerja aku sume Dr, nurse, attendant,etc..Tak yah susah2 aku nak PK nk address diorg ape..hehehe
    Hmm, aku yg takde pengalaman bekerja di Msia. Practical kat Melaka pun ayah aku hantar pergi dan balik. Aku cuma cekap menaiki bus dan segala public transportation di Nizhny Novgorod ini.Ni buat aku rs tak mahu balik,hahaahha..jike diketahui pihak penaja, abis la aku…
    Kepada bdk2 sekolah, tak yah la ke obesi time cuti sekolah. G la cuti2 Msia
    Nway, (byk pl aku membebel) selamat maju jaya buat cik Jamie, jika org lain boleh buat, kamu pun boleh!!!(Adekah ini dikira memberi semangat??)
    Bye2….
    Selamat berpuasa..

  4. 4 gurlwithemotion September 15, 2007 at 4:07 am

    hahaha..mie..aku suke baca blog ko..ade gak nama aku eh..so skg budak2 da cuti sekolah ke? knfm busuk gile..tp posa2 ni dorg x bersukan kot. so xdela busuk sgt..aku dh wat blog!!!!ko leh baca blog aku lak..yg fs tuh aku xnak pakai da..kla..

  5. 5 gurlwithemotion September 15, 2007 at 4:08 am

    eh..gurlwithemotion tuh aku tau..azlin..heheheh

  6. 6 jamie September 16, 2007 at 2:14 pm

    hahaha..tu la… aku bace blog ni dulu baru tgk msg ko lin kt fs tuh.. tp aku bace pasal bdk skolah busuk2 tuh pun..da leh teka da ko.. ok..sat gi aku jengah blog ko..

    stakat ni aku jmper bdk skolah tgh kapel yg menggelikan nek ade la… pakai baju skolah..nak beryang yang…lempang kang baru tau.

    ain! haha… meh la keje kt msia ain… kt sana rawat org2 sana je…x mahsyuk la.. org msia lg ramai sakit2~

  7. 7 gajahchan September 17, 2007 at 10:42 am

    hi jamie..aku nak ajak ko kuar2 gak tp skrg nih bulan pose..jadi x leh la aku nak mintak ko banjer aku kan?
    sbb kalo wat jumpa2 atau jalan2 nih sure kena makan..haha
    insyaallah kalo ada gath, heboh2kan la kat ym ek
    apa2 berita pasal ku, akan ku tulis kat status ym walaupun jarg msk..haha~
    (kim slm kat pakcik n kak long ek)

  8. 8 jamie September 18, 2007 at 12:25 am

    cess..ajak kuar sbb nk mntak banjer yer. ngap2 kang. =p

    kem slm? insyaAllah..hehe.

    nnt aku g kerteh, ko jd penunjuk jalan ku yer~~ ^_^

  9. 9 [re-arrange] September 19, 2007 at 5:13 pm

    hehe.. jamie akhirnya menjadik org KL gak! wahh!!

    nnt akan ku organize makan2 ke buke pose ke later2. tgk la camne ekk😀 kalau rajen laaa😛

  10. 10 jamie September 20, 2007 at 9:04 am

    adek!!! nk buffet kt otel =p aku ngn paceek. we want buffet~ hehe

  11. 11 enoll September 21, 2007 at 3:46 pm

    punye lama tak updet.. skali updet gedabak panjang.

    i wonder mender la ko ilang tuh.. hurmm…

    aku tak suke nek komuter. lambat dan siput. mujur aku tak kene naek komuter. dgn sendat2 ramai org tuh lagi.. haih lemas woo~ dlm lrt pon da sesak.. dlm komuter tu apatah lagi.(tapi kadang2 bes gak himpit2 neh.. ngeh ngeh.. astaghfirullah..!)

    memandangkan ko slalu kene tuka2 pejabat, adalah menjadi platform terbaek utk ko kembali kurus dan slim macam zaman mude2 dulu. tambah2 dgn corak pemakanan yg semakin sep.

  12. 12 jamie September 23, 2007 at 8:06 am

    haha… aku rasa kurus aku lg zaman skrg dr muda2? owh..tak2.. aku turun nek ngn sesuka ati rupenyer..sigh~

    haha… arap2 la…slalu kene jln sana sini nih.. arap2 turun la sket.. tp nampak gayanya..mcm tiada perubahan~~ mgkin bdn aku pandai ngejas jd maintain jer T_T

    komuter mmg x menggembirakan… tp daku tiada pilihan… budak laki suker la klu berhimpit2 .. pompuan sgt benci..aaa…

  13. 13 klise September 24, 2007 at 4:34 pm

    ahahhahaa….. aku ingat ko da comment2 kat site ader updet kat sini~ takder pong~ huhu…..
    orang KL….. aku sengsara gak r time kene intern kat cheras dulu….. tuh baru cheras bukan central kl~ hahahaha
    btw ko under PRSS ke?

    p/s : nnt taun depan taim aku interview ko da ader gaji stabil…. so rajin2 la yer banjer aku makan ^_^

  14. 14 jamie September 25, 2007 at 3:03 am

    insyaAllah~ nnt kite jalan2 carik makan yer rep~.

    tp~~ ko kejap je pon kt cheras..lepas tu da kt miri ngn heavennya da..cemburu2~

  15. 15 jamie September 25, 2007 at 3:07 am

    oo..bkn2..aku bkn prss.. aku under RnT division..research and tech… deptnyer biz planning.. nak plan ape pun aku blur~~


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers


%d bloggers like this: