Confession of a Final Yr Student

hoho..so here is a true story about the ups n downs of a final yr student =p

(err..final yr final semester actually). aku x byk sgt pikir masa final yr aku time aku kecik2 dulu..meaning time 1st yr ke 2nd yr ke.. tp kalau ade pun, aku tau aku akan ade satu projek FYP (final yr project) yg buat sorg2 diri.. memikirkan benda tu pun da takut da.

tp agak x sabar gak nk jadi dak final yr sbb aku tau jmlah sabjek akan sikit! yea! besernyer stiap kali sem, amik dlm 6 sbjek kot (ataupun 7 kdg2, klu masuk co-q). tp sem nih..amek 5 sabjek je, tu pun, yg ade final exam ade 4 paper je..hehehhe..

so adekah aku riang gembira kurang bizi dr sem2 sebelum nih? jawapan nya.. TIDAK SAMA SEKALIK! T_T aku tak sangka.. projek FYP aku, memakan begitu byk masa free aku, otak aku, ketenangan idup aku, kesusahan hati aku..sumer2 pun gara2 fyp. so time last day oral presentation tuk fyp tuh..walaupun de deadline2 sabjek len x anto lg..tp aku rasa mcm terlepas beban plg besar dlm idup aku..fuh~~

so best sgt ke jd dak final yr nih? in term of kebizian.. lebey bz skrg dr dulu aku rasa.. so adekah lebey rasa keSENIORan tuh? tak gak. becoz budaya kt sini, bkn la mcm skolah dulu, or mcm certain2 uni. x de budaya nk kene tau nama2 senior..amik signature..buli2.. (which i think is quite cool).

mmg la x baper erat hubungan senior junior mcm tuh, tp lebey baik kot rasanya.. sumer org, regardless of age ade lah di layan sama saja. with respect to one another. tp camner2 pun. aku masih kembang2 hati klu jln2 sorg2 diri.. rasa nk jerit kt sumer “oit oit..aku da final yr oit. aku da besar oit. korang lame lg nk study kt tronoh gersang nih, hahahahha”.

sehinggala pada satu hari, pakcik nasi ayam dkt kafe tnyer aku yr baper. biler aku ckp aku final yr, dia terdiam n sambung.. “igtkan kecik lg…” T_T maka sejak arituh, aku pun tidak la lg berlagak dlm ati lg.. sbb tah2 org x nampak pun aku mcm dak final sem T_T

then hubungan ngn kawan2 tu jd lebey rapat la dr dulu..seriously. sbb sumhow, masing2 pun tau..lepas nih x jmper da kot..tah2 tercampak kt benua mana2..tah2 kawen lari x balik2 msia ke. nk buat reunion pun tah sumer dtg tah tak…cenggitu2 la.. so mcm lebey byk xtvt bersama.. xtvt rumah la, xtvt satu course la, xtvt satu batch la. n siyesly, lebey erat..

oo yup, balik ke hal kebizian td. da la de FYP yg mengganggu tuh, tambah ngn sabjek2 len lg..skali aku luper…sem ni adelah sem tuk job hunting as well! T_T bygkan..dlm sibuk2 nk wat report anto utk projek..kene plak buat resume..g talk sana, talk sini, g seminar itu ini, g booth sana sini, g interview2, g masuk jobstreet la n pape street lg tuh -_- aku rasa mcm beban btul. so ahirnya, aku abaikan sket la part job hunting tuh.. padan la x dpt offer lg =c

pe lg aku leh tmbah ek? takde kot..bese je jd final yr nih.. but aku mula matang sket kot..berpikir sket da masa depan (walaupun x semendalam yg spatutnyer..). pikir camner nk bayar hutang petronas klu x keje ngn dia, pikir camner klu dpt keje jauh2 giler..(dekat2 sgt umah pun x mau klu leh,hehe), pikir lepas ni nk pakai baju pe..nk tuka dressing ke pe ke..haha.. (err..mcm da x penting plak pemikiran nih -_- ). pikir klu lmbt dapat keje camner nk bayar sara mkn aku yg ebat ini. mkn da la x igt dunia. scholar da stop masuk nnt T_T mcm2 la pikir. benda2 yg aku mase muda2 remaja dulu x rase terbeban pun nk pikir..haih..

so x de pe yg menarek sgt pun jd final yr nih.. x macam aku imagine kan sgt pun.. others maybe lebey happening kot final sem dorg.. aku tau ade yg baru nk g prektikal mase final sem. aku da gi mase 4th yr. ade yg da dpt keje (congrats.. slh sorg nyer encik kentelo yg sama abes ngn aku nnt, dua offer lg). skrg aku tgh tunggu cik farhana hamzah tuk pulang je..sbb dia da janji nk jln2 ngn aku n bib, hehe (salah satu cara menggunakan masa menganggur ngn baek~)..hihu~~

samat jd final yr student kt korang2 yg bakal melaluinyer plak!

17 Responses to “Confession of a Final Yr Student”


  1. 1 jamie May 12, 2007 at 3:31 pm

    luper nk tambah td -_- tgh sibuk2 nk presentation and anto segala mcm report tuh, pc ku rosak..uu..pc kesyg yg da beli dr 2nd yr 1st kot? ye ke ek..tp da lame la dia ngn aku.
    maka along aku yg terchinta telah bersusah payah membeli pc baru yg sungguh kecik n comey, yg aku telah namakan “MOKI2^PC”. sekiann

  2. 2 klise May 12, 2007 at 3:33 pm

    ahahahaa…… susah ek jadik final year student? aku da nak abes da intern nih tapi tak pikir2 lagik aper nak wat tuk final year project……
    ~_~
    terasa nak sambung jer intern nih…..
    wes jme, aku walaupon nak masuk final year da tapi still kabur lagik beb pasal skoler…. kiter kene carik keje lain gak ker? oooo aku ingat dak skoler pet akan automatik jadik staff pet….. ~_~ kene carik keje gak upernyer….. aku da tanya2 da sv aku… kalo2 nnt2 diorang nak amik staff…. ahahahah tapi memandangkan tuk batch aku nih da ader 4 dak intern so peluang tuh cam tipis jer….. tp mmg prime target nak keje ngan petronas r….. tak syiok jer keje tempat lain….. ahahahahhaa

    enjoy la hidup anda sebagai student sementara masa masih ader…… nnt time konvo ko kene banjer aku sepam….. ahahahahaha

  3. 3 jamie May 12, 2007 at 3:39 pm

    haha…ko mechi..kemungkinan besar dpt keje ngn PET kot. skrg nih, PET mmg interview dak2 mechi dulu. tp stil, klu nk dpt pet pun..carik2 gak la keje len, mane la tau kan nasib x bek.

    hal skolar tuh mcm nih. klu ko dpt keje ngn PET, ko x yh bayar tp ganti dgn kerja selama 10 thn. klu mase inteview, PET ckp ko x layak tuk dorg, ko di lepaskan tuk keje ngn company2 len, n byr ikut result ko. klu lg tinggi pointer, lg kurang la byr. n x de time frame nk byr..ikut suker ler.

    tp, klu PET panggil ko keje ngn dorg, tp ko slamber je tolak sbb nk keje ngn SLUMBEGER (tul ke eje?) misalnya. ko kene byr full balik skolar ko dlm tempoh 2 weeks. idlm erti kata len, tu da di kire BOC (breach of Contract).

    peww..~! ok..skrg aku da tau aku nk keje pe..aku nk keje sponsor unit PET la. mcm elok je aku mengexplen..hehehhehe

  4. 4 aisyah sahdan May 13, 2007 at 10:28 pm

    saya bakal menjadi FYS=final yr student,da buat pre-registration da mie n mmg tak mengharap langsung FY akan menjadi Y yang terbest.pastuh kene balik mesia.i’m just not over UK yet.pastuh kene tinggalkan ise sorang2 kat uk setahun *sigh*

    pre-reg pon rasa terbban sbb kene pilih module yg ntah hape2 tuh.module mmg tak kurang.kerja makin banyak la nampaknye T_T.

    but,tronoh gersang??? *LOL*

  5. 5 jamie May 14, 2007 at 2:11 am

    haha..ni pun da less gersang dr dulu. klu dulu, pokok2 sumer idup segan mati x mo -_- (gersang sbb super panas pada certain2 ari..sini kawasan bekas tnh lombong).

    oo..tu la..module x kurang ek? bizi gak la kot klu mcm tuh? T_T mmg bersimpati..

    nape ise abes lambat sthn dr ko? bkn ke g sana same time?

  6. 6 klise May 14, 2007 at 8:03 am

    ahahahha…. ku fikirkan kegersangan lain~ lalalala
    [sila delete jika terlampau explicit] aku nak spam kat sini jer

  7. 7 jamie May 14, 2007 at 8:09 am

    x mo delete..mmg nk bg org tau ko mmg sorg yg suker berpikiran len macam =p (err..kepada mereka yg mungkin tak tau..klise ialah encik arep).

  8. 8 cik liha May 14, 2007 at 9:11 am

    haha..lepas abih presentation FYP rasa cm nak jerit sekuat ati..hepinya..result ok ker x..lantak la..janji lepas.

    wpun busy..tapi at least bagi kita lesson yg cmnie la idup kita bila keja nnt..tetiba seram plak nak keja..huhu..kawin terus la kan??haha..

    tapi sedey la jugak..lepas ni berpisah ngan cik jme nih..ntah bila lak leh jumpa ko..sob2..jme..always remember kenangan terindah kita..haha.

    cmnie kira koment ker?haha..chow~~

  9. 9 jamie May 14, 2007 at 9:19 am

    huhu..awat sedey benar komen. maceh la cik liha. ko la penggerak utk aku study sbb sesungguhnya, aku x pernah berusaha tuk dpt past yr paper klu bkn dr ko..notes2 pun dr ko gak. malahan sebarang updet n announcement, timetable exam, sumer pun dr ko. klu ko sedar la selama nih..hehe ^_^

    dan buat report ngn ko mmg menyeronokkan..mungkin sbb sama seotak kot. ayat2 english pun sama tunggang langgang T_T

  10. 10 muncheche May 14, 2007 at 9:53 am

    huhu..aku pun dapat rs gak..klu pk2x balik..nk je masuk kelas kuar kelas…(leh x klu xde peksa atau sebarang ujian?).lepas ni da xdek leh couple ngan ko..huhu..semua cm couple je ngan ko(walaupun cabut undi, nm ko gak naik ngn aku)..best pengalaman tuh..tp betul la korang ni rajin2x…aku pun da mula bergiat dlm soklan final,(klu dulu, men tawakal je..janji ade tyisan kat paper)..haha..baba2x yat omputih ni, aku mmg harap kat ko..hehe..(cmne nasib comsec esok nih?..adeih..adeih)

  11. 11 jamie May 14, 2007 at 2:51 pm

    haha..aah..chemun..ko la partner aku yg plg kerap..sbb aku seko2 je rumah len dr korang. ye..pengalaman bekerja yg pertama ngn skali ngn ko mmg “indah”. aku dtg nk buat keje, korang gi main rambut aku T_T

  12. 12 muncheche May 15, 2007 at 1:47 pm

    haha..rambutmu mempunyai keunikan semula jadi..:P…

  13. 13 jamie May 16, 2007 at 7:17 pm

    haha…takper la..main la selagi de masa nih ^_^

  14. 14 [re-arrange] June 25, 2007 at 9:15 pm

    argh! terlambat mengkomen! cis. dah abes da pn final yr final sem ni. maka, apakah seterusnya yg terjadik?

    adekah jamie da setel berkawen? ekekeke😛

  15. 15 jamie June 27, 2007 at 8:43 am

    hohohohoho.. kawen? sumer x nk aku camner nk kawen~~ ngaaa.. tp ko wajib! wajib! wajib! invite aku g wedding ko.. (err…stil kt muo kan klu wat mjlis? ke da x?)

  16. 16 yginsaf September 4, 2007 at 12:18 am

    lama x update blog.. kepenatan bro?

  17. 17 jamie September 4, 2007 at 3:26 am

    penat nk updet..internet dpt kai jap2 jer..insyaAllah.. nnt aku updet


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers


%d bloggers like this: