Habit?

benda ni jadik mlm td. aku diri dpn cermin, sikat2 rambut, pastu pakai bedak. lepas da sudah, rumet aku tiber2 tnyer aku, “jamie, mu da nk tido ker?”

aku: aah, nape?
rumet: takde la. sbb tgk mu pakai bedak sumer. apsal ek? i pun same. klu nk tido mesti sikat rambut pakai bedak. padahal nk tido jer.
aku: eh ye ek? aah la, tp mcm x prasan sgt plak slame nih.

lame gak aku pikir, pastu aku rase mmg btul. besernyer mesti aku siap2 mcm baru pas mandi klu nk tido. padahal da bgn kang da jadik mcm pontianak balik da. aku terpikir, ni mmg habit kebykkan org ker?

aku prasan, dlm drama2 melayu, klu scene sebelum nk tido, wife dia mesti slalu depan cermin sikat2 rmbut smbil borak2 ngn laki dia. adekah aku terpengaruh dlm drama2 mcm tuh?

or sbb besenyer sblum tido, mesti cuci muka gosok gigi dulu, sbb tu akan pakai segala krim muka sblum tido? jadi berdandan lengkap trus? mungkin kot.

walaupun skrg ritual aku da berubah sket. aku x cuci muka sblum tido da. pas isyak je trus aku cuci muka pakai krim siap2. tp mungkin sbb mase kt skolah dulu sblum tido aku cuci muka, skrg ni walaupun da x wat, tp stil bersiap sblum tido.

abes tu org len same ke mcm aku?

lepas tu aku trigt, byk benda lagi aku x pasan pasal diri sendiri. dulu masa kt skolah ade member aku tego, aku slalu letak jari2 aku kt dahi klu tgh pikir. jari manis, tgh, ngn telunjuk. nk demo susa plak. imagine sendirik je la.

pashtu penah gak d tego benda len. besenyer org klu bercakap ngn org len, biler tgh merefer pada diri sendirik, tgn dia akan gesture ke diri dia. x pun ibu jari dia. tp klu aku, aku tunjuk kt diri aku gune kan jari telunjuk gak. same mcm aku tgh point kt benda or org len ngn jari telunjuk. nk demo pun susa gak nih. so member aku tu rase pelik.

lagi satu, mase kt skolah, dorg ckp cara aku mkn pelik. aku tnyer care aku suap ke? dorg kate bukan. cara aku pgg nasik tu kot. tp x de sorg pun yg dpt point pe yg pelik.

then, ade sorg tu dpt =c dia ckp aku kaut sumer nasik, lauk2 sumer, kumpul kt jari baru suap. aku rase normal je. tp menurut dia, org len besernyer kumpul kt tgh2 pinggan tu dulu baru kaut masuk mulut. tah la…

org len pun de je habit masing2. aku ade member yg tido mesti meniarap. klu x meniarap x leh nk tido. n mmg aku x penah la nmpk dia tuka2 posisi mase tido. x penah lemas ke minah nih. aku pun ade gak member yg suker gile cabut rmbut sendiri. seb bek la rambut dia byk. dia ckp rambut dia gtl. aku ckp dlm hati “tgn ko tu yg gatal”.

well, byk org byk ragam! =)

13 Responses to “Habit?”


  1. 1 paceek yg best February 5, 2007 at 10:06 pm

    habit saya suka membaca..

    jika fakta di atas adalah betul..sama la peringkatnyer ngan kucing telah bertanduk -_-

  2. 2 jamie February 6, 2007 at 1:31 pm

    ¬_¬ membaca? aku susah nk caya fakta tuh =p tp andai kate klu betul pun, aku rase ayat yg sesuai ialah “hobi saya suka membaca”, bukan habit kot >_

  3. 3 paceek February 9, 2007 at 3:17 am

    salah..hobi saya mengumpul setem😆

  4. 4 [re-arrange] February 9, 2007 at 8:46 am

    ape beza hobi dan habit?😛

    p/s: kene spam lg blog jamie nih😛

  5. 5 jamie February 9, 2007 at 9:24 am

    HoBBy – Something that one likes to do for pleasure in ones spare time.

    Habit – Something done over and over again without thinking about it. Also: A special costume or type of dress.

    source: http://www.answers.com

    erk…special costume or type of dress?? -_-

  6. 6 zhu February 11, 2007 at 8:14 am

    heheheehe…umet aku dlu pon ade habit aneh..tp skrg da tak wat..ske pakai bedak pas solat..skrg aku rase cm tidak.. aku nyer habit time tdo pon ade gak penah kena tegur.. tdo misti slimut even tgh panas nk mampus skali pon,at least slimut ttp kaki..n tgn misti kat dahi cm tgh berpikir…pas da tdo tu, aku rase posisi tgn berubah..hahah..

  7. 7 jamie February 11, 2007 at 8:22 am

    haha…beser nyer org kai bedak sebelum smyg… (yg aku penah jmper la). aku klu rase mcm muke da minyak2 tu..or panas ke…pun tibai je kai bedak sesuka ati. tp ko selimut tu aku prasan,…ngahaha.. mmg aku pun pelik kdg2, x panas ker =p

  8. 8 aisyah sahdan February 14, 2007 at 10:42 pm

    ”then, ade sorg tu dpt =c dia ckp aku kaut sumer nasik, lauk2 sumer, kumpul kt jari baru suap. aku rase normal je. tp menurut dia, org len besernyer kumpul kt tgh2 pinggan tu dulu baru kaut masuk mulut. tah la…”

    mie ni aku yg cakap!!!aku ingat!!mase tuh kite kat dewan makan.mase tuh still makan daam tray lagi..rindu!!!

  9. 9 jamie February 15, 2007 at 3:42 am

    haha…aah….kt dewan mkn….amam dlm tray… T_T plg x saba nk tunggu jumaat je, sbb de eskrem =D igt x syah, klu mlm wiken, lepak dorm aku, mkn roti ngn cheese spread yg fara beli. borak2 smpai 3 pagi~~ haih..

  10. 10 Ain Nasir March 5, 2007 at 9:55 pm

    Haihhh…makan tak ajak aku ye?

  11. 11 jamie March 6, 2007 at 12:57 am

    uwaaa…..cmner nk ajak..borak smpai 3 pagi tau =p tp x per ain.. aku ttp nmpk ko lalu lalang g toilet..tp apsal ko lalu floor aku ek? ke ko cek bdk2 tido ke x? -_-

  12. 12 Ain Nasir March 11, 2007 at 8:43 am

    Aku lalu level ko? Hmm…berikut ade beberapa reasons kalo lalu kat level ko:
    1. Aku tak solat Isya’ lagi….(hihu,ini cam sbb utama)
    2. Aku bgn tahajjud…(ni cam tak mungkin…hjg minggu hari Sabtu aku poya2…tak mungkin aku insaf ketika ni)
    3. Aku tak suke g toilet level 3 (sll gelap, tak dgr sora org ….seram eiii…)
    4. Aku buat spot check ..(lg le tak mungkin, korg igt aku rajin sgt ke? hahaha)
    5. Tah2 tu bkn aku…(ko sure nmpak aku ke Jamie?…ngehngehnegh)

    Sekian.

  13. 13 jamie March 11, 2007 at 9:15 am

    siput….yg no 5 nyer reason tu mcm seram plak biler pikir2 lik… jgn luper ain… floor aku kan mmg haunted =p tp aku rase…yg plg logik tu ialah no 1..aku luper de surau kt situ -_- (ye ke ko smyg?? =p aku rase kt surau de satu xtvt BAEK yg len yg leh d buat..hehe)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers


%d bloggers like this: