promoter oo promoter

1st of all, nak mntak maaf dulu pada sumer yg ade saper2 sahabat handai or sedara mara or diri sendiri yg jadik promoter. tp aku sendiri pun penah gak jadi promoter (promoter promote gerai aku mase pasa mlm kt skolah je).

kes 1 masa aku kt melaka sentral. kes 1 ni relate gak dengan kes 0.5 (meaning: kes sebelum kes 1). dorang ni org dari pusat bahasa *toot* (nama di rahsiakan), tapi asal yg dorang je yg promot hebat2 giler, yg kelas bahsa len promot lek2 je.

aku lalu depan dia, dia thn. tanya beribu soalan walaupun dgn sopan aku ckp aku tgh nk cepat, tgh tunggu bus. tapi dia paksa gak sbb nk promot aku pandai ckp english, siap paksa duduk lg tu yg tak thn. under such pressure mcm tuh, dgn ko nak cpt lg, dgn ko da ckp baik2 tolak dia leklok tp di paksa gak, maka memaksa aku jadik kurang ajar. aku trus bgn je and ckp “saya nak cpt, tak de mase la bang!”. (lepas tu aku kene maki.. geramnyer aku).

mase kes 0.5 kat utp, tahan mase konvo fair. suh blaja gak. aku ckp x per la, len kali, dia leh ckp “apsal, da pandai ke dik?”. aku pun senyum tawar je la..tau la aku x pandai tapi da aku tak nak mase tuh, lek la. lepas tu aku nk lari lagi, dia leh ckp “eee, budak2 petronas ni menyombong tau. report perangai korang nnt baru tau”. (aku da no word @ bengang abes).

kes 2 masa aku ingin membeli..err..keperluan dalaman. seperti yang sedia maklum, “keperluan” tu ade berbagai jenama dan klu kt shopping complex, sama gak dgn baju2 len, dia letak jenama2 tu side by side gak.

untuk membeli “keperluan” atau pun benda2 len, aku suke usha2 dulu, tgk2 dulu. tak semestinyer aku nk beli. dan walaupun mmg nak beli, klu da sebuk ade promoter tuh, arap maaf la..besernyer kensel je.

aku baru je tgk2 rak 1, promoter 1 da sibuk. “beli la, de diskaun maa.. bole cuba dulu”. aku pun ckp baik2..”tak per, saye tgk2 je dulu”. tapi dia tak paham bahsa…aku jln sket lg je dia ikut lg, ckp “yang ini pun cantik, angkat la satu”. aaaaaaaaaa!! da geram da.. then aku ckp lg , “em, saya tgk2 dulu..nanti kalau saya mau apa2, saya panggil u ok”. ikut nasib la, klu da paham bahse, dia akan angguk ngn muke tak puas ati dan belah. klu tak paham bahsa, dia akan ikut jeeeeee gi mane2 smbil paksa beli.

sbb tu org tak beli… paham tak???

tak slh mempromot, tp jgn la to the extend smpai meresahkan org. selalunyer kalau pengguna perlukan pape, pandai la dorg bertanya. logic thinking pun, klu org mmg nk belaja bahsa ke, ape ke, sure carik dorg punyer. org yg tak nk blaja, sure la lalu je wat donno depan kedai dorang tuh.

ade beza antara mempengaruhi orang untuk mebeli dan memaksa orang untuk membeli.. tu la juga beza promoter yang baik dan yang x baik….

0 Responses to “promoter oo promoter”



  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Archives

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other followers


%d bloggers like this: